Bel4nja Makan Satu Kedai, Taja D4kwah Ustaz Antara Amalan Abam Yang Disembunyikan Semasa Hidupnya

Terlalu banyak r4hsia dan amalan kebajikan yang dilakukan arwah Abam semasa hidvp sehinggalah ia terb0ngkar satu persatu selepas men1nggal dvnia.

Menceritakan mengenai am4lan yang dilakukan oleh Allahy4rham, adiknya iaitu Ali Puteh meng4kui Abam banyak melakukan am4l jariah tanpa memberitahu kepada umum.

“Arw4h Abam memang pemurah dan tak pernah berkira… benda ini dia tak pernah heb0h pada sesiapa, dia tak pernah tunjuk atau beritahu orang… dia pernah kata dek4t saya buat apa nak tvnjuk nanti jadi tak best! Dia buat bukan sebab banyak duit, tapi sebab dia memang pemvrah. Kena t1pu pun ada tapi dia kata tak apalah Allah ada.

“Saya tahu dia ada tanggvng anak-anak yatim, Abam tak panggil sumbangan tapi dia kata duit belanja untuk adik-adik dia, selalu bertanya fasal adik-adiknya dah makan ke belum dan minta saya hantarkan makanan ke pusat t4hfiz berhampiran rumah,” ujarnya. 

Selain itu, Ali berkata, arwah selalu melakukan amalan bers3dekah yang kadang-kala tidak terfikir oleh manusia lain. 

Sebagai adik kandung, Ali mengakui hubungannya dengan Abam terlalu rapat dan akrab.

Katanya, arwah sering kali bersed3kah dan belanja makan walaupun orang yang tidak dikenalinya. 

Kali terakhir arw4h belanja lapan meja di sebuah kedai makan sempena hari jadinya pada Januari lalu. 

“Dia pernah pergi kedai mamak dan semasa itu ramai pelanggan, dia tak intai pun siapa ada dalam kedai makan tu, dia panggil pekerja suruh kira untuk semua orang yang makan dalam kedai itu dan bayar tapi dia minta orang kedai jangan beritahu dia bel4nja,” katanya ketika ditemubual portal Malaysia Gazzete pada Jumaat lalu.

 

Dalam pada itu, Ali berkata dia juga baru mengetahui Abam ada memb4ntu memberikan dana kepada seorang ustaz untuk menyampaikan dakwah di Pahang.

Perkara itu did3dahkan oleh Pencetus Ummah (PU) Azman melalui panggilan telefon.

“PU Azman telefon saya dan dia diam sahaja, saya tanya kenapa diam… rupanya dia men4ngis dan meraung, dia menyampaikan pesanan kawannya, Ustaz Anas iaitu seorang penceramah b3bas dari Pahang.

“Katanya pergerakan Ustaz itu menyampaikan ceramah dan kuliah dit4nggung oleh arwah Abam. Itu sebab PU Azman menangis, bayangkan kita bukan bel4nja orang pergi bercuti tapi dia tanggung untuk kuliah agama,” katanya.

 

 

Ribuan hadir semasa pengebumian arwah.

Sementara itu, berkongsi cerita mengenai pengalaman menguruskan jenazah Abam , Ali berkata dia terk3jut dan tidak menyangka ribuan manusia hadir memberikan pengh0rmatan terakhir.

“Cemburunya orang ramai atau alim ulama bukan sebab dia m4ti tapi cara Allah ambil dia yang sangat luar biasa dengan keadaan ribuan manusia yang datang, di hospital boleh dikatakan semua kakitangan turun untuk melihat dan sed3kahkan Al Fatihah, saya yang bersama arwah dari hospital merasakan ini benda luar biasa.

“Bila kami dalam perjalanan pulang ke rumah, keadaan jalan ses4k teruk, ingatkan orang nak keluar ke tol Gombak tapi rupanya mereka nak ke masjid untuk teng0k arwah… sampai sahaja di masjid semua orang membantu yang mana kebanyakan mereka yang datang saya tak kenal.

“Saya selalu uruskan dan m4ndikan jenaz4h keluarga dan saudara mara, tapi untuk Abam saya tak mampu dan hanya boleh teng0k sahaja, satu benda yang tak jangka bila keluar bilik m4ndi terlalu ramai orang menunggu dan di depan pintu ada lebih kurang 40 orang anak-anak tahfiz setia menunggu… saya tengok setiap wajah dan rasa macam kenal, rupanya mereka ini anak-anak yatim yang arwah tanggung dulu,” ujarnya.

Meskipun sudah hampir seminggu pem3rgian arwah, Ali berkata mereka sekeluarga masih menerima kehadiran tetamu yang datang dari jauh semata-mata ingin menzi4rah kubur Allahyarham.

Abam bersama ibu dan isteri tersayang.

“Daripada hari pertama dia men1nggal sampailah sekarang masih ada yang datang ke rumah kami, mereka semua orang luar dari Kuala Lumpur dan tak pernah jumpa Abam… ada yang naik motosikal sanggup menunggang jauh semata-mata nak zi4rah.

“Semasa majlis tahl1l tempoh hari, ada seorang mak cik dari Sabah sanggup terbang datang ke sini. Sampaikan penjaga kawasan kubur dan siap-siap sediakan kerusi untuk tetamu menziarah.

“Begitulah Allah gerakkan hati mereka untuk datang walaupun ada yang sibuk dengan kerja. Allah angkat darjat dia dan mungkin ia boleh jadi peng4jaran untuk kita, setiap orang akan mati tapi kita tak tahu macam mana pengakhiran kita,” katanya.

Pada Isnin lalu, Abam atau nama sebenar Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Redzuan, 32, men1nggal dunia di kediamannya di Gombak selepas dua hari mengalami demam panas.

Allahyarham men1nggalkan seorang isteri, Nor Hidayah dan seorang anak lelaki, Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey yang kini berusia lapan bulan.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisangg

Sumber: mStar

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.