Connect with us

Hiburan

COVID-19: B4haya Pakai Sarung Tangan Keluar Ke Supermarket, Dr. Say Jelas Mengapa

Published

on

 

Pengacara My Doctor, Dr. Say Shazril mended4hkan penggunaan sarung tangan tidak efektif sebagai perlindungan daripada terkena jangkltan COVID-19.

Malah, ia lebih berb4haya kerana dikhuatiri ia menjadi pengangkutan dan penyebaran virvs.

“Pemakaian gloves pun cukup popular bila saya keluar membeli barang keperluan rumah. Persoalannya, adakah memakai gloves efektif dalam mengelakkan terkena j4ngkitan COVID-19? Jawapannya tidak, malah ia lebih berb4haya.

“Sebab apa pula doktor? Bila pakai gloves tak adalah kulit jari kita sentuh vlrus tu”. Secara teorinya betul apa yang anda fikirkan tapi secara praktikalnya tidak.

“Ada dua sebab. Sebab pertama, gloves ni boleh menjadi pengangkutan untuk penyebaran vlrus. Contohnya anda beli groceries sambil pakai gloves then dengan gloves yang sama anda buka pintu kereta, pegang stering, singgah pam minyak kejap & akhirnya buka tombol pintu rumah sebelum anda buang gloves tu. 

“Kalau lah ada virus pada awal-awal anda beli groceries tu tak ke dari supermarket, sekarang vlrus tu dah ada dalam kereta anda, di pam minyak & akhirnya di rumah anda?

“Sebab kedua, bila anda pakai gloves somehow anda tak akan basuh tangan dengan lebih kerap yelah sebab mesti anda fikir “selamat dah tangan aku dalam perlindungan gloves ni tak perlu dah aku basuh tangan” & jika membasuh tangan ini tak dapat dijadikan “habit” bayangkan apa akan berlaku sekiranya anda kehabisan gloves? Sentuh sana sini & tak basuh tangan sebab yelah tiada “habit” itu. 

“Sedangkan jika anda tak pakai glove, anda akan kerap mencuci tangan/ hand sanitize. Lepas beli groceries hand sanitize, lepas isi minyak hand sanitize, sebelum bukak pintu rumah hand sanitize bukankah lebih selamat? Leceh kena hand sanitize sokmo? Sebab tu lah kerajaan suruh duduk rumah!” tulisnya.

Dr. Say berkongsi perkara tersebut di akaun Instagram miliknya.

Tambah Dr. say lagi adalah lebih baik agar semua mematuhi nasihat dan arahan WHO ( (World Health Organization).

 

“Amalkan nasihat WHO (World Health Organization) yang ternyata efektif, mudah & murah ni:

“1) Kerap basuh tangan anda dengan air dan sabun atau hand sanitizer

”2) Elakkan daripada menyentuh muka anda.

“3) Jaga jarak anda daripada orang lain sekurang-kurangnha 1 meter.

“4) Duduk rumah ikut perintah,” tulisnya.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Topic : To Glove Or Not To Glove? Pemakaian gloves pun cukup popular bila sy keluar membeli barang keperluan rumah. Persoalannya, adakah memakai gloves efektif dalam mengelakkan terkena jangkitan COVID-19? Jawapannya TIDAK, MALAH IA LEBIH BERBAHAYA. “Sebab ape pulak doc? Bile pakai gloves takdelah kulit jari kita sentuh virus tu”. Secara teorinya betul apa yg anda fikirkan tapi secara praktikalnya tidak. Ada dua sebab. Sebab pertama, gloves ni boleh menjadi pengangkutan untuk penyebaran virus. Contohnya anda beli groceries sambil pakai gloves then dengan gloves yg sama anda bukak pintu kereta, pegang stering, singgah pam minyak kejap & akhirnya buka tombol pintu rumah sebelum anda buang gloves tu. Kalau lah ada virus pada awal2 anda beli groceries tu tak ke dari supermarket, sekarang virus tu dah ada dalam kereta anda, di pam minyak & akhirnya di rumah anda? Sebab kedua, bila anda pakai gloves somehow anda tak akan basuh tangan dengan lebih kerap yelah sebab mesti anda fikir “selamat dah tangan aku dalam perlindungan gloves ni takyah dah aku basuh tangan” & jika membasuh tangan ini tak dapat dijadikan “habit” bayangkan apa akan berlaku sekiranya anda kehabisan gloves? Sentuh sana sini & tak basuh tangan sebab yelah tiada “habit” itu. Sedangkan jika anda tak pakai glove, anda akan kerap mencuci tangan/ hand sanitize. Lepas beli groceries hand sanitize, lepas isi minyak hand sanitize, sebelum bukak pintu rumah hand sanitize bukankah lebih selamat? Leceh kena hand sanitize sokmo? Sebab tu lah kerajaan suruh duduk rumah! In a nutshell amalkan nasihat WHO (World Health Organization) yg ternyata efektif, mudah & murah ni: 1) KERAP BASUH TANGAN ANDA DENGAN AIR & SABUN/ HAND SANITIZER 2) ELAKKAN DARIPADA MENYENTUH MUKA ANDA 3) JAGA JARAK ANDA DARIPADA ORANG LAIN SEKURANG-KURANGNYA 1 METER Tambah satu lagi nasihat daripada kerajaan kita 4) DUDUK RUMAH IKUT PERINTAH #schoolingbysay

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Sumber: Gempak

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trending