Connect with us

Hiburan

Murid Sek Rndah Bkal Nikmati Sarapan Percuma Mulai Tahun Depan..

Published

on

KUALA LUMPUR : Semua murid di sekolah rendah akan menikm4t1 sarapan secara percuma mulai tahun depan.

Menerusi program sarapan berkhasiat itu akan memberi manfaat kepada semua murid sekolah rendah di seluruh negara untuk memulakan  hari mereka dengan lebih ceria.

Memetik Berita Harian, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, langkah itu bagi membolehkan kanak-kanak sihat dan bertenaga untuk memulakan sesi persekolahan.

“Kita mahu anak-anak kita kuat dan sihat untuk mencapai prestasi baik di sekolah,” katanya dalam ucaptama pada Invest Malaysia 2019, semalam.

Pengambilan sarapan pagi membolehkan kanak-kanak sihat dan bertenaga untuk memulakan sesi persekolahan.

Jelas Perdana Menteri, peruntukan untuk program sarapan berkhasiat itu dijana menerusi hasil cukai gula yang akan dikuatkuasa mulai 1 Julai ini.

Kerajaan menerusi pembentangan Belanjawan 2019 buat kali pertama mencadangkan pelaksanaan cukai eksais 40 sen seliter pada minuman manis yang mengandungi lima gram gula atau pemanis berasaskan gula bagi 100 mililiter (ml), termasuk buah-buahan dan jus sayuran dengan kandungan gula lebih 12 gram bagi 100ml mulai 1 April 2019.

Bagaimanapun, ditangguhkan ke 1 Julai bagi bagi memberi masa cukup kepada pihak industri membuat persediaan.

Murid Sek Rndah Bkal Nikm4t1 Sarapan Percuma Mulai Tahun Depan..

Sementara itu, kajian oleh pakar pemakanan Britain mendapati tabiat tidak mengambil sarapan pagi secara sihat dalam kalangan kanak-kanak boleh mengundang risiko menghidap penyakit diabetes apabila usia mereka meningkat dewasa.

Memetik kajian pakar pemakanan tiga pusat pengajian, Universiti Oxford, Cambridge, Glasgow dan St George menunjukkan, risiko tersebut boleh berlaku disebabkan tahap insulin dalam badan kanak-kanak, sekali gus menjadi faktor utama penyakit tersebut.

Penyakit diabetes boleh berlaku apabila badan individu tidak bertindak balas ke atas kandungan gula dalam badan atau kurang menghasilkan hormon itu.

Selain itu, kanak-kanak yang tidak mengambil sarapan secara sihat lebih cenderung untuk makan makanan yang mengundang kegemukan pada waktu tengah hari atau malam selepas kajian sebelum ini mendapati hampir 3 juta penduduk Britain menghidap penyakit diabetes yang dikaitkan dengan corak pemakanan dan gaya hidup.

Sumber: Era Baru

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Trending