Connect with us

Hiburan

[VIDEO] “Berangin hanya diatas, bau wangian , bulu roma tegak spanjang jalan turun” – Lelaki ini kongsi pengalaman semasa pencarian Acab

Published

on

Dgn lafaz bismillah dan diizinkn oleh Allah. Aku kongsikan sedikit pengalaman aku pergi solo mencari Acab d bukit batu putih, lokasi dipercayai Acab last dilihat.

Apa Yang aku share ni adalah perkara Yang masih boleh diterime dek logik akal. Insyaallah. Mohon dijauhkn unsur syirik kerana pada Allah aku berserah.

30/3/2019

-9am aku smpai d Batu Putih. Lepas daftr dgn pihaku bomba. Aku dan isteri begerak ke puncak Batu Putih. Berdua je dan disambut dgn pokok Yang begoyang ditiup angin tapi kat bawah takda pun angin .Tujuan @ target meninjau lokasi, keadaan trail, marker Yang orga letakan beberapa isu keselamatan lain.

Kaedah Yang aku gunakan utk hari pertama ni, menjerit memanggil nama Acab sambil memastikan setiap penjuru tempat tiada lubng, rekahan Yang memungkin jika manusia masuk@terjatuh, tidak ada jalan keluar. Keputusanny, tiada tanda2 mangse..

Tp Yang aku jumpa… Pulut kuning,bertih jagung, bekas abu api tinggalan org. Ini mungkin kaedah Yang pihak lain cb usahakan dlm misi pencarian Acab.

Bercerita sudut misteri pula, diakui memang ada bau wangi-wangian d beberapa tempat tapi aku cium bunga Yang berdekatan tp bkn bau bunga dan ada juga semasa aku di tempat Yang aku memanggil nama Acab, bulu roma sentiasa berdiri.. Wallahhuakulam.. Xdpt aku nk jwb..

Isteri aku pula mengadu ada mendengar suara burung Yang sgt merdu Yang pd hemat isteri aku, klau dier asyik dgn kicauan burung tu. Dier akun ikut suara burung tu. Tp dier berpegang dgn apa aku ckp,tunggu d tempat aku tingglkn dier d ats (mase ni aku turun ke lereng). Iman rizqi iman damia jiwa kental.

Setelah dianalisis, keadaan semasa trek adalah mustahil utk sesorang sesat kerna jika menurun ke lereng kanan,akan jumpa jalan raya, jika menurun ke kiri, akan jumpa jln 4×4.

Yg keduanya akan bertembung di pertemuaan Yang sama (sebelah tandas starting poin bkt batu putih) dan jarak dari puncak ke bawah, hanya 15 minit menurun..

31/3/19

-8.30am sampi d Batu Putih, lepas daftar, Terus naik. Kali ni, aku memilih utk merakam setiap perjalanan n proses pencarian Acab. Mase d starting poin, disambut dgn keadaan sama. Berangin diatas. Bawah xd pn

Ahh, jalan jela smbil pegang fon rakam.. Rakaman ni bertujuan berkongsi dgn mereka Yang xdpt menyertai misi ni supya mereka lebih mengerti keadaan semasa misi. Mase naik semuanya ok. Dan mase turun beberapa perkara pelik belakuu.. Tempat2 wangian semlm tu, masih wangi. dah sepanjang jln turun, bulu roma aku tegak je…

Tengkok tegak je.. Aku bepegang dgn lillahitaala.. Beserah pd Allah 100%..

Kaedah Yang aku gunakan hari ke-2 ni, spot2 Yang aku dh mark semlm, Aku azan 4 penjuru spy seluruh alam mendengar lantunan kalimah allah Yang aku azankn. Moga dipermudahkn insyaallh.

Aku azan sambil rakam.. N turun sambil rakam..T aku up hasil rakaman dan jgnlh korg fikir bkn2 coz aku dh pastikan 100% apa Yang aku rakamkan tu. Dh minte pendapat mereka Yang lebih fasih dlm bidang fotografi nii..

Btw mase nk sampai bawah, jumpa abg, kakak dan adik ipar Acab. Tak sampai hati aku tgk mereka.. So aku harap klau ad berita xbetul, jgnla sebarkn..

1/4/19

-kali ke-3 ni aku pilih dtg malam. Mcm biase lepas daftar bomba. Tp kali ni aku bawa kawan sorg n rezeki berjumpa 4org Yang nk naik sekali. Alhamdulillh. Tujuan berkawan kali ni lebih mudah jika aku azan, rakan2 pasang telinga n perhati sekeliling.. Sgt sukar buat seorang diri… Kami naik dan dismbut perkara Yang sama, ats pokok berangin tp bawah xd angin. Mlm ni d bulan, gelap. Gelap drpd .

Baru masuk trail Batu Putih, bergema suara burung hantu 3x.. Kami semua diam je buat xtau… Sampailh ke spot aku azan kelmarin. Lepas brif, aku start azan..

Mase azan ke-2, nampak cahaya lampu dr ats bukit (tp aku teruskn azan). Dan cahaya tu milik ketua kampung n beberapa penduduk Yang buat rondaan. Mula2 dier biar je.. Tapi semasa azan ke-4,ketua kampung tepuk dan tolak aku dgn kasar minte aku bentikan azan n halau kami turun..

Dan tidaklah kami membantah.. Terusla turun.. Dan tergantung mcm tu je coz kt bawah tu , penduduk soal kami knp xdaftr dgn mereka (walhal kmai dh daftar dgn bomba) n xda plak makluman kena dafar dgn penduduk kmpung..

Kami minte maaf dan beredar.. Tamat.

So ni jela cerita Yang masih boleh diterima akal. Ada beberapa perkara Yang xmampu aku jelaskn.. Klau aku jelaskn pn,susah juga utk akal tu menerimanya… Sesungguhnya allah mengetahui ap Yang kite tidak tahu.

Ni video time turun.. Mase naik n kt ats xd org lansung. Mase turun jumpa abg,kakak n adik ipar acab.. Video ni gegor coz klau korg taula apa aku nampak..mesti korg lari :

VIDEO :

https://www.facebook.com/hafiz.amir.566790/videos/778561249195187/

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Sumber: Hafiz Amir via ekushey21

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trending