“Alhamdulillah Diberi Kesempatan Bertemu Seorang Yang Zuhud Peribadi ..” Abang Acap Jumpa Ulama Tersohor, Pak Su Mid.

Masuk hari ke 23 pencarian Mohammad Ashraf Hassan setelah pelbagai usaha pencarian menumui jalan buntu.

Terbaru abangnya, Mohd Zahiruddin di lihat berada di Kuala Nerang bersama rakan untuk bertemu seorang ulama tersohor Kedah, ABDUL HAMID dan lebih senang dikenali sebagai Pak Su Mid.

Seperti yang di kongsi abangnya di laman FB :

Image may contain: 5 people, people smiling, people sitting and indoor

Allah Ta’ala berfirman (yang artinya), “Dan (ingatlah) tatkala Rabbmu berkata kepada malaikat , ‘Sesungguhnya Aku hendak menjadikan di bumi seorang khalifah’. Berkata mereka, ‘Apakah Engkau hendak menjadikan padanya orang yang merusak di dalamnya dan menumpahkan darah, padahal kami bertasbih dengan memuji Engkau dan memuliakan Engkau?’. Dia berkata, ‘Sesungguhnya Aku lebih mengetahui apa yang tidak kamu ketahui” (QS. Al Baqarah : 30)

Alhamdulillah diberi kesempatan dan ruang untuk bertemu dgn seorang hamba Allah yg zuhud peribadi juga tertib bicara ilmuannya.

Pak Su Mid Kuala Nerang

Image may contain: 57 people, people smiling

No photo description available.

Siapa sebenarnya Paksu Mid ni? Beliau pernah menyatakan bahawa beliauhanya orang tua – tua usia dan tua ilmu. Namun beliau di kenali sebagai Orang tua yang diberi kelebihan sebagai wali Allah, warak, kuat beribadat dengan puasa yang tak putus-putus. Orang tua yang pernah disebut oleh Syeikh Nuruddin al Banjari dalam pengajiannya. Hatta dikhabarkan setiap kali syeikh datang ke sini pasti berjumpa dengan Pak Su Mid.

Tidak hairanlah rumah Pak Su Mid sentiasa menerima kunjungan ziarah dari ramai orang yang menghorm4t1 kefahaman Pak Su Mid dalam hal-ehwal Islam terutama tentang kefahaman Al Quran

Pendapat Ustaz Abdullah Khairy mengenai Pak Su Mid :

 

Tidak hairan lah perjumpaan Abang Ashaf sehingga ke Kuala Nerang sebagai ikhtiar yang boleh dilakukan bertemu insan yang alim dalam hal-hal Al Quran.

Image may contain: 1 person

Semoga ikhtiar yang di lakukan beserta doa orang ramai menemukan garis penamat penemuan Muhammad Ashraf .

Sumber :  FB Denny Lang via Peuaresipibonda

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Be the first to comment

Leave a Reply