Connect with us

Hiburan

“Berhenti cari adik saya…” – Abang Acap buat laporan polis, minta semua ‘stop’ cari adiknya?

Published

on

Masuk hari ke 23 pencarian Mohammad Ashraf Hassan sejak 23 Mac yang lalu setelah pelbagai usaha pencarian menumui jalan buntu.

Terbaru abangnya, Mohd Zahiruddin semalam telah tular gambar kertas laporan polis yang dibuat oleh abang kepada Ashraf iaitu Mohd Azlan supaya meminta orang ramai menghentikan pencarian adiknya.

Gambar salinan laporan polis yang dibuat semalam, telah menunjukkan butiran laporan meminta orang awam atau mana-mana badan sukarelawan tidak datang ke kampung tempat Ashraf didapati hilang.

“Saya Mohammad Azlan bin Hasan mewakili pihak keluarga datang ke Balai Polis Gopeng untuk membuat laporan polis meminta orang awam dan pihak yang ingin menjalankan misi sukarelawan mencari Acap supaya menghentikan segera pencarian.”

“Setelah berbincang dengan Ketua Kampung Pintu Padang saya membuat satu laporan polis supaya semua pihak menghentikan spekulasi tidak benar tentang kehilangan adik saya, Mohammad Ashraf Hassan.”

Gambar salinan laporan polis yang dibuat semalam, telah menunjukkan butiran laporan meminta orang awam atau mana-mana badan sukarelawan tidak datang ke kampung tempat Ashraf didapati hilang.

“Saya Mohammad Azlan bin Hasan mewakili pihak keluarga datang ke Balai Polis Gopeng untuk membuat laporan polis meminta orang awam dan pihak yang ingin menjalankan misi sukarelawan mencari Acap supaya menghentikan segera pencarian.”

“Setelah berbincang dengan Ketua Kampung Pintu Padang saya membuat satu laporan polis supaya semua pihak menghentikan spekulasi tidak benar tentang kehilangan adik saya, Mohammad Ashraf Hassan.”

Acap Masih Hidup – Abang

AHLI keluarga peserta Gopeng Urban Trail 2019 (GUT 2019), Mohammad Ashraf Hassan, 29, masih yakin Juruteknologi Makmal Klinik Kesihatan Muar, Johor itu masih hidup namun tidak dapat dikesan sejak kehilangannya 23 Mac lalu.

Keyakinan itu berdasarkan tiada sebarang bukti atau petunjuk membuktikan perkara sebaliknya selepas pelbagai usaha pencarian dilakukan pasukan penyelamat, sukarelawan, pengamal perubatan, ustaz selain kepakaran dan teknologi yang digunakan.

Abangnya, Mohd Zahiruddin Hassan, 35, berkata, keluarga sehingga hari ini menanti petunjuk atau apa-apa bukti yang boleh mengaitkan kehilangan Mohammad Ashraf atau Acap.

Kami yakin, ibu pun sama dan semua keluarga yakin, yang Acap masih ada (hidup), sebabnya kalau diikutkan unit yang digerakkan (mencari) adalah unit terbaik daripada pasukan pencarian.

“Pencarian turut menggunakan dron dan unit anjing pengesan (K9), tetapi masih belum jumpa.

“Kalau kata sudah tiada mungkin boleh ditemui dengan K9, tetapi sampai hari ini tak jumpa, jadi kami keluarga yakin dia masih ada,” katanya ditemui sebelum Operasi Khas, Ops Kesan Jabatan Siasatan Jen4yah (JSJ) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak dijalankan hari ini.

Menurutnya, pihak keluarga tidak mampu mengekang apa yang dikatakan atau disebarkan orang ramai di media serta media sosial dan hanya reda serta berserah saja.

“Jika mereka menabur fitn4h, mereka jumpalah dengan Acap nanti kat sana (akhirat), apa yang kami nak buat masa ini adalah kami fokus pada hasil pencarian saja.

“Moga ada petunjuk baru dengan keberkatan bantuan daripada semua kita jumpa sesuatu yang dapat dikaitkan dengan kehilangan Acap,” katanya.

Mohd Zahiruddin berkata, ketika ini hanya dia seorang yang masih berada di lokasi itu untuk meneruskan pencarian kerana ibunya, Siti Maznah Khamis, 62, sudah pulang ke Muar untuk rawatan susulan keadaan kesihatannya yang tidak berapa stabil.

“Hanya saya seorang masih di sini, pencarian dilakukan setiap hari pagi sampai ke malam, tetapi sehingga hari ini masih belum ada tanda positif.

“Bantuan daripada pengamal perubatan pun ramai dari seluruh Malaysia termasuk Sabah, Sarawak dan saya juga ada dapat panggilan dari Brunei dan Indonesia tetapi masih tiada hasil, namun sampai hari ini saya belum berputus asa,” katanya.

22 hari Acap hilang: Polis kaji laluan trek, maklumat lain

Polis Perak akan mengkaji geografi laluan trek perlumbaan dan kawasan sekitarnya dalam usaha mencari dan menyelamat(SAR) peserta Gopeng Ultra Trail 2019, Mohammad Ashraf Hassan, 29, sejak 23 Mac lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jen4yah Perak, Senior Asisten Komisioner Yahya Abd. Rahman berkata, pihaknya juga akan mengkaji maklumat lain berkaitan kes kehilangan Juruteknologi Makmal di Klinik Kesihatan Bandar Maharani, Muar yang memasuki hari ke-22 dia dilaporkan hilang.

“Walaupun Operasi Khas Op Kesan yang kita jalankan hari ini gagal menemui sebarang petunjuk baharu, pencarian tidak akan berakhir di sini kerana kita akan terus menyiasat.

“Pihak polis akan mengkaji faktor-faktor lain seperti geografi kawasan ini serta maklumat lain dan kita tidak teragak-agak untuk mengumpulkan pegawai dan anggota yang lebih ramai sekiranya diperlukan,” katanya ketika ditemui pemberita selepas Operasi Khas Op Kesan tamat pada pukul 2 petang di Gua Tempurung di sini hari ini.

Menurut Yahya, pihaknya tidak kecewa walaupun gagal menemui sebarang petunjuk baharu malah ia menunjukkan komitmen Polis Perak terutamanya Jabatan Siasatan Jen4yah, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak dalam usaha mencari m4ngsa.

“Pencarian yang dilakukan hari ini melibatkan kawasan penamat perlumbaan sehingga ke titik terakhir signal telefon m4ngsa dikesan sebelum ini sejauh 2.8 kilometer (km).

“Kita telah melakukan fokus pencarian seluas radius 4.14km persegi terutama di kawasan paya, lombong tinggal dan anak sungai namun masih belum menemui sebarang petunjuk,” katanya.

Yahya turut memaklumkan pihak polis sekali lagi menegaskan tiada unsur khian4t dalam kejadian tersebut dan menyiasatnya mengikut kes orang hilang.

“Kes ini berlainan dengan kejadian orang hilang yang disiasat polis sebelum ini yang biasanya mempunyai kaitan dengan melarikan diri kerana masalah keluarga.

“Walaupun Ashraf hilang di dalam hutan, kita bagaimanapun percaya dia tidak diser4ng binatang liar kerana tiada sebarang kesan dan petunjuk ke arah itu setakat ini,” katanya.

Mohd Zahiruddin setia mencari adiknya dan yakin Mohamad Ashraf masih hidup.

Sementara itu, abang m4ngsa, Mohd Zahiruddin berkata, ahli keluarganya tetap yakin Ashraf atau Acap masih hidup.

“Kami sekeluarga terutamanya ibu masih yakin adik masih hidup dan oleh sebab itu usaha mencarinya tetap diteruskan setiap hari.

“Jika dia sudah meningg4l, anjing pengesan sudah tentu boleh menjejakinya namun sehingga hari ini masih lagi belum dapat menemuinya,” katanya.

VIDEO : acap hilang terkini – Apa kata abg acap untuk Netizen

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : Metro via Sinar Harian via omm

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trending