“Saya Berjanji, Tidak Akan Tinggalkan Yang Tersayang Dengan Hutang,” – Naz Rahman Bimbang Andai ‘Masa Suntuk’

Dunia hiburan pernah dik3jutkan dengan pendedahan pengacara, Nazruddin Habibur Rahman atau Naz yang berkongsi secara terbuka mengenai tvmor dalam perut yang dihadapinya sekitar 2014 lalu.

Walaupun telah menjalani pemb3dahan membuang ketumbuhan dalam perut, namun setiap tahun dia akan melakukan ujian pemeriksaan kesihatan kerana bimbang tragedi sama akan berulang.

“Setiap tahun saya akan lakukan check up sebab kita tak tahu bila akan pergi. Setiap tahun saya terfikir janganlah ambil ny4wa lagi. Dekat sinilah kita sedar, apa yang kita kejarkan? Di penghujungnya, hanya kita dan Allah.

“Pengalaman berdepan dengan tvmor buatkan saya tersentak. Pertama kali saya terfikir, anak saya baru lahir.

“Bila kita sedar saat Allah nak cabut ny4wa, masa tu seribu penyesalan pun tak guna. Sekarang saya faham, kenapa orang kata kes4kitan itu satu hikmah.

“Jangan sia-siakan peluang dalam hidup. Jangan m4ti dalam sesalan. Setiap detik, setiap waktu berharga.

“Orang ingat emas berharga, cinta berharga? Masa adalah yang paling berharga dalam dunia,” kongsinya sambil mengalirkan air mata.

Masa semakin mengejar, namun pengacara Jalan Jalan Cari Makan ini telahpun membuat persediaan rapi andai masa tidak menyebelahinya kelak.

Ulas lelaki berusia 40 tahun ini, buatlah perancangan rapi agar isteri dan anak-anak selesa walau selepas pemergian kita. Jangan sesekali tinggalkan hutang dan beban untuk ditanggung mereka yang masih hidup.

“Bila kita rasa masa terlalu suntuk, kita akan kelam kabut dan kalut. Namun kena ada perancangan. Bila berdepan dengan m4ut, sebagai seorang suami dan ayah, secara duniawi, semua telah tersedia, insuran, waris.

“Saya telah pesan kepada isteri dan anak-anak, you live your life to the fullest. Saya berjanji dengan mereka, sekiranya saya pergi, saya tidak akan tinggalkan mereka dengan hutang.

“Jangan kita tinggalkan dunia ini dengan hutang untuk yang tersayang. Kalau kita betul-betul sayang mereka, kenapa awak tinggalkan hutang untuk mereka? Buat apa awak berhutang untuk kereta besar, rumah besar tapi bila awak tak ada, isteri awak kena kerja 24 jam hanya untuk sara anak-anak. Itu tak adil,” tuturnya lagi dalam nada tersekat-sekat.

Mengakui belum punya cukup persediaan untuk mengadap Ilahi, namun dia cuba menjadi muslim yang lebih baik dari sehari ke sehari.

“Untuk persediaan akhirat, apa yang penting adalah perjalanan kita menuju ke sana. Ibadah kita memang tidak pernah cukup, namun asalkan hari ini kita lebih baik daripada semalam, ia memadai. Awak nak duduk di dunia ini bagaimana? Sebagai penumpang atau pemandu?

“Jangan tunggu esok atau lusa sebab mungkin esok awak dah tak ada,” tegasnya.

Satu perkongsian yang penuh makna dan sarat dengan emosi. Semoga hari-hari kita lebih baik daripada semalam.

Jika mahu berubah, lakukan sekarang kerana esok mungkin sudah terlambat.

sumber : mediahiburan  via jiwangmedia

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Be the first to comment

Leave a Reply