Ingat Lagikah Dengan Kuiz More Jutaria, Lelaki Yang Menang RM1 Juta Ini Akhirnya Dedah Keadaan Dirinya Selepas 25 Tahun

Kuiz More Jutaria yang pernah diterbitkan oleh RTM telah melahirkan seorang jutawan muda bernama Ahmad Samerin Dzulkifli pada akhir akhir 80-an lalu. Inilah siri kuiz yang menawarkan hadiah paling lumayan iaitu sebuah kereta mewah Lamborghini yang bernilai RM1 juta.

Samerin menjadi satu daripada berjuta penonton yang menaruh impian yang sama; menjadi jutawan dalam sekelip mata. RTM ketika itu menjadi perhatian utama penonton kerana More Jutaria.

Ketika kerajaan giat mencari formula untuk menambah bilangan jutawan Melayu dan penguasaan Melayu dalam sektor korporat, Samerin muncul dengan tidak sengaja.

Tetapi kemunculan Samerin bukanlah kerana formula pembangunan ekonomi untuk bumiputera. Samerin muncul di dalam ledakan perang rating yang dilancarkan oleh stesen TV dengan sokongan pengiklan.

Kisah Samerin menjadi bualan di kedai kopi…

Maka lahirlah Samerin yang tidak semena-mena menjadi bahan bualan di warung kopi hingga ke coffee house berbintang lima. Samerin tidak pernah menyangka dia akan menjadi jutawan. Impian menjadi jutawan selalunya beriring dengan kerja keras dan jatuh bangun yang memberikan pengajaran.

Tetapi Samerin kerana nasib menyebelahinya dan dia telah menyumbang kepada satu lagi sejarah bagi RTM yang melahirkan seorang jutawan.

Dia ketika dihubungi Harian Metro semalam mengakui sengaja ‘menyembunyikan’ diri kerana tidak mahu lagi menonjol di khalayak di sebalik kisahnya yang pernah bergelar jutawan sebelum ini.

Samerin buka mulut…

“Sekarang ini orang pun dah tak tahu (lupa). Saya pergi mana pun bebas dan ini semua demi keselamatan keluarga,” kata Ahmad Samerin Dzulkifli, 48.

Bagi yang masih ingat, lelaki dari Bandar Pusat Jengka, Pahang ini pernah menggemparkan negara 25 tahun lalu apabila menjadi jutawan sekelip mata selepas membawa pulang wang tunai RM1 juta menerusi Kuiz More Jutaria pada 8 September 1991.

Ketika memenangi soalan terakhir kuiz siaran langsung anjuran Radio Televisyen Malaysia (RTM), dia baru berusia 23 tahun.

“ Memang ramai hendak tahu (kisah) saya tetapi sengaja saya tidak mahu keluarkan balik cerita kemenangan dahulu atas pelbagai sebab.

Kedai basikalnya itu pula diserahkan kepada adiknya untuk diuruskan. Hasil wang lumayan itu, beliau dengan gaya hidup sederhana menguruskan kedai elektrik di Bandar Baru Jengka.

Melabur sebahagian duit kemenangan di…

Selebihnya wang itu, yang dimenangi daripada acara TV paling popular pada 1991, dilaburkan dalam perniagaan. Akhbar itu bagaimanapun tidak menyebut jenis pelaburan tersebut.

Pada 8 September 25 tahun lalu, seperti sudah ditakdirkan, huruf daripada namanya SAMERIN dipilih pembayang bagi mengisi petak-petak soalan pusingan bonus.

Ahmad Samerin perlu meneka dengan tepat dalam tempoh 15 saat untuk melayakkan dirinya merebut wang tersebut atau sebuah kereta Ferrari model 328 GTS bernilai lebih RM1 juta.

Namun beliau menolak Ferrari kerana tidak tahu memandu dan wang, bagi dirinya, lebih sesuai untuk keluarganya. Selain itu, kereta mewah itu tidak sesuai untuk dirinya yang tinggal di desa.

Dalam pada itu seorang ahli keluarga berkata Ahmad Samerin tidak dapat ditemu bual.

Walau bagaimanapun, lelaki yang enggan namanya disebutkan, memberi sedikit gambaran tentang apa yang berlaku kepada Ahmad Samerin ketika dia mendapat kemasyhuran sebaik bergelar jutawan segera.

” Banyak perkara, ada yang buruk, berlaku padanya sejak dia memenangi RM 1 juta.

” Dia telah dianc4m, ditipu dan dip3ras oleh sesetengah orang. Dia hidup dalam ketakutan terus ditipu.

” Harap faham mengapa dia tidak mahu bercakap dengan Akhbar,” katanya.

Orang sentiasa tanya tentang wangnya..

Satu-satunya perkara yang dia katakan dia mahu lakukan adalah untuk membantu bapanya dengan melabur beberapa wang dalam perniagaan kontrak kecilnya.

Jiran-jiran dan ahli keluarga menyifatkannya sebagai pekerja keras, baik hati dan tenang.

” Dia hanya mahu hidup normal, tetapi hampir mustahil. Orang masih fikir dia adalah jutawan selepas semua tahun ini,” kata saudaranya.

” Kebanyakan orang di bandar ini tahu siapa dia, dan sesiapa yang berhenti bercakap dengannya, mereka tidak dapat mengelak dari bertanya tentang wangnya.”

Apa yang berlaku kepada wang itu?

” Digunakan sebaiknya untuk perniagaan,” jawabnya.

Apapun, semoga Ahmad Samerin terus bahagia di samping keluarga tersayang. 

Sumber: hmetro, utusan & carigold.com

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Be the first to comment

Leave a Reply