Guna Tulisan Jawi Untuk Kegunaan Harian, Uncle Owee Ching Iyu Lebih Kuasai Tulisan Jawi Berbanding Tulisan Runi dan Cina

Isu penggunaan tulisan jawi dan seni khat dalam kalangan murid dan pelajar menjadi topik perbincangan hangat sejak kebelakangan ini.

Namun bagi Owee Ching Iyu, dia amat meminati tulisan jawi malah sering menggunakannya dalam kehidupan seharian walaupun tahu menulis rumi.

Semua bermula ketika warga emas berusia 77 tahun itu berusia sembilan tahun sewaktu memasuki alam persekolahan di Sekolah Melayu Tendong, Pasir Mas, Kelantan.

Menurut Iyu, dia mengakui tidak pandai menulis tulisan Cina kerana tidak mendapat pendidikan formal dalam subjek berkenaan.

“Saya sering gunakan tulisan jawi untuk kegunaan harian contohnya untuk menanda tarikh-tarikh penting untuk aktiviti pertanian kerana saya bekerja sebagai petani di kampung.

“Belajar jawi pada mulanya susah tapi bila dah berjaya kuasainya, ia lebih mudah berbanding tulisan rumi. Cuma sekarang ejaan-ejaan dalam jawi sedikit berbeza ketika saya mula-mula belajar dahulu,” katanya.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Admin cabar anda semua tulis semula serangkap pantun di ruangan komen yang ditulis oleh warga emas, Owee Ching Iyu dalam tulisan jawi ini di rumahnya di Pasir Mas, Kelantan. Kagum dan bangga bila ada rakyat Malaysia bangsa lain mampu menulis dan membaca tulisan jawi. Anda jangan baca tergagap-gagap pula ya. #kosmo #bangsacinatulisjawi #merdeka #sokongutusankosmo #beliutusankosmo #berjuangbersamautusankosmo #terimakasihbersama #bersamaselamanya Foto oleh Bernama

A post shared by Kosmo! Online | Akaun Rasmi (@kosmo_online) on

Posting dalam memartabatkan satu warisan budaya itu mengundang pelbagai reaksi netizen yang rata-rata memuji kehebatan Iyu dalam menghasilkan tulisan jawi yang cantik seperti itu.

 

Kat Klate, melayu cina india semua ckp loghat yg same

Budayakan tulisan jawi. Cantiknya tulisan u uncle

Bagus uncle.. mudah baca.. kalau untuk orang veteran ni dah kira tulisan cantik

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Sumber : Bernama , Kosmo! Online/ OMM

Be the first to comment

Leave a Reply