Kelahiran Farah Hanis satu sejarah, keajaiban

BAYI perempuan, Farah Hanis Fairol Haziri yang dilahirkan Kamareeah Arwae, 36, yang sedang kom4 akibat ketvmbuhan di kepala boleh dikatakan sebagai satu keajaiban dalam bidang perubatan kerana jarang berlaku.

Pakar Perbidanan dan S4kit Puan Hospltal Universiti Sains Malaysia (HUSM) Dr Ahmad Amir Ismail yang menjalankan pembed4han itu berkata, kebiasaannya ibu yang berada dalam situasi itu akan mengalami kegvgvran, manakala pertvmbuhan bayi ter3ncat atau masalah kesihatan lain.

Menurutnya, Kamareeah disahkan hamil tiga bulan ketika k0ma kerana ketvmbuhan itu.

“Bagaimanapun, dengan kerjasama semua pihak terutama keluarga yang memberi makanan mencukupi melalui tiub kepada Kamareeah menyebabkan kandungannya berada dalam keadaan baik.

“Ketika sedang hamil, Kamareeah pernah mengalami jangkltan kuman dan menerima raw4tan di h0spital selama tiga minggu tetapi keadaan itu tidak menjejaskan kandungannya.

“Ketika kandungan berusia lapan bulan setengah, bayi itu selamat dilahirkan dalam keadaan sihat melalui kaedah pembedahan pada 16 Mei lalu,” katanya ketika ditemui di kediaman Kamareeah di Taman SL Badang, Jalan Pantai Cahaya Bulan (PCB) di Kota Bharu hari ini.

Terdahulu, Sultan Kelantan Sultan Muhammad V mencemar duli menziarah Kamareeah dan keluarganya.

Baginda tiba jam 3.40 petang dan meluangkan masa kira-kira setengah jam bertanya khabar keluarga terbabit.

Dalam kunjungan itu, baginda turut menyampaikan sumbangan wang tunai Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) dan sumbangan peribadi kepada keluarga berkenaan.

Harian Metro sebelum ini melaporkan Kamareeah yang terlantar akibat ketumbuhan di kepala berjaya melahirkan anak bongsunya secara pembed4han ketika berada dalam keadaan k0ma pada Mei lalu.

Kamareeah k0ma akibat ketvmbuhan di kepalanya ketika sedang hamil hampir tiga bulan.

Dianggap satu keajaiban oleh pengamal perubatan, bayi perempuan pada awalnya dijangka tidak mampu diselamatkan kerana Kamareeah yang menghidap ketvmbuhan di kepala Disember lalu menjalani banyak proses raw4tan termasuk proses imbasan sekali gus memberi kesan kepada janin ketika itu.

Kini, anaknya, Farah Hanis yang sudah berusia lima bulan menerima susu daripada ibu susuan.

Selain Farah Hanis, pasangan itu mempunyai seorang lagi anak, Farras Hazim, 2.

Dalam kunjungan itu, baginda turut mendengar taklimat yang disampaikan oleh Dr Ahmad Amir mengenai keadaan Kamareeah.

Mengulas lanjut, Dr Ahmad Amir berkata, kelahiran bayi itu yang kini berusia enam bulan dalam keadaan normal adalah satu sejarah kepada HUSM kerana tidak pernah direkodkan sebelum ini.

“Saya juga tidak tolak kemungkinan ini adalah kelahiran pertama di negara ini selain ia juga jarang berlaku di dunia,” katanya.

Sumber  : HM

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Be the first to comment

Leave a Reply