‘Kalau Mampu Bayar Alphard RM2500, Ambillah..’ – Dikec4m ‘Sibuk’ Hal Faraid, Ini Penjelasan Ali Puteh

Baru-baru ini tindakan Ali Puteh, adik kepada arwh Abam memuat naik st4tus penuh em0si di Instagram mengejvtkan ramai orang. Rata-ratanya marah dengan kata-kata kesat yang dikeluarkan Ali terhadap balu arwh, Hidayah.

Terbaru, menerusi Ria X, Ali Puteh membuat penjelasan sebenar selepas dih3ntam orang ramai mengenai isu didakwa mengambil h4k anak dan balu arwh Abam.

Hutang kereta perlu diperjelaskan

Ini penjelasan Ali Puteh berkenaan isu yang diperkatakan balu abangnya Allahyarham Syed Umar Mokhtar bin Syed Mohd Redzuan (Abam Bocey) semasa kunjungan oleh Aliff Syukri tempoh hari. Antara perkara yang dided4hkan adalah berkenaan dengan kereta, tidak boleh menghantar anak ke klinik, berkenaan dih4lau keluar rumah, berkenaan harta dan lain-lain.

Kepada yang tidak berk3sempatan untuk melihat penjel4san penuh Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan yang lebih dikenali sebagai Ali Puteh, adik kepada Allahyarham di page Ria X, di sini saya ada senaraikan ringk4sannya satu per satu.

1. Telefon bimbit Arwh ada maklumat kerja Arwh dan maklumat hut4ng piutang yang perlu dijelaskan dahulu.

2. Wallet Arwh diambil Ali Puteh selepas diserahkan oleh b4lu untuk Ali mengambil ahli SENIMAN untuk bantuan Khairat Kem4tian. Wallet yang dipulangkan hanya mempunyai beberapa kad tanpa wang langsung dan tiada kad bank Arwh (Maybank dan AffinBank). Balu memaklumkan ti4da duit langsung dalam wallet.

3. Kad bank Arwah dip3gang isteri walaupun setelah mendapat persetujuan untuk diuruskan oleh Ali Puteh mengikut Faraid. Duit yang ada di dalam bank sepatutnya dikira sekali dalam pembahagian Faraid.

4. Berkenaan kereta. Arwh ada dua buah kereta, Vellfire dan Myvi. Vellfire belum habis bayar dan amaun bulanannya adalah RM2500 sebulan. Jadi, ianya adalah hut4ng yang perlu dijelaskan.

5. Kereta kedua iaitu Perodua Myvi bukan atas nama Arwh. Kereta itu dalam proses sambung bayar atas nama pakcik Arwh. Pakciknya maklumkan kereta itu Arwh bayar RM2,000 dan Arwh sambung bayar. Arwh sebelum meningg4l, telah membuat persetujuan dengan Pakciknya supaya apabila kereta itu sudah habis dibayar, perlu ditukarkan nama ke nama balu Arwh.

Boleh mendatangkan fitnah

 

6. Maklumat berkenaan kereta Myvi ini telah dijelaskan kepada balu Arwh dan proses bayaran penuh sudah pun dilakukan, hanya tunggu tukar nama. Cuma keadaan sekarang masih kel4m kabut dan belum mempunyai kesempatan untuk tukar nama lagi.

7. Berkenaan isu kereta Myvi tidak boleh dibawa keluar sehingga terpaksa menghantar anak ke klink menggunakan Grab. Ali Puteh memaklumkan yang semasa hari ke empat atau ke lima selepas pem3rgian Arwah, Ibu Arwah perasan yang badan cucunya sangat panas dan mempersoalkan kenapa dia tidak dibawa ke klinik.

Driver Arwh kemudiannya membawa Ibu Arwah dan cucunya ke klinik dengan menaiki kereta Mvyi Arwh.

8. Isu mengenai balu Arah dih4lau keluar. Balu Arwh sendiri yang mahu keluar bersama ibu-bapanya pada hari ke enam walaupun masih dalam Edah meskipun telah dimaklumkan yang hari ke tujuh akan diadakan tahlil untuk Arwh.

9. Isu keluar sehelai sepinggang pula, Ali Puteh memaklumkan pada hari ketiga ada sumbangan kepada balu Arwh yang dimasukkan terus ke dalam akaun balu Arwh sendiri. Ali Puteh mempersoalkan kenapa disebarkan nombor akaunnya sendiri seperti meminta sumbangan sedangkan Arwh ada tinggalkan duit yang cukup. Ia boleh mendatangkan fitnah seperti keluarga Arwh tidak memberi apa-apa kepada balu Arwh.

Ali Puteh menerangkan ada perbezaan antara orang datang memberi sed3kah dengan meminta sed3kah. Duit sumbangan itu, tiada siapa yang tahu dan tiada siapa pun yang bertanya amaunnya.

Di dalam bilik Arwh tiada apa-apa, termasuk duit yang disimpan, jam-jam tangan berjenama yang mahal bernilai ribuan ringgit juga sudah ti4da dan dibawa keluar oleh b4lu. Ali Puteh menambah, di dalam Faraid, seringgit pun perlu diFaraid dan hanya ada 3 bahagian yang perlu dibahagikan, Ibunya 1/6, balunya 1/8 dan bakinya untuk anak Arwah.

Keluarga arwah dihina dan dicaci

 

10. Hari ke 10 Alif Syukri telah berjumpa dengan balu Arwh. Keluarga Arwh tidak mempersoalkan sumbangan Alif Syukri tetapi tersentak dengan cerita-cerita Arwh yang terkeluar seperti harta, insuran, kereta kena tarik, balu keluar sehelai sepinggang dan lain-lain. Ianya menjadi fitn4h kerana maklumat hanya didengari sebelah pihak sahaja dan ianya telah diwar-warkan kepada umum.

Akibatnya keluarga Arwh termasuk Ibunya telah dihina dan dicaci.

11. Hutang Arwh yang pertama perlu dijelaskan ialah berkenaan pengebumian Arwh sebanyak RM1,500. Kemudian gaji manager, driver dan lain-lain belum dibayar lagi. Ianya adalah hutang yang perlu diselesaikan dahulu sebelum dibahagikan mengikut Faraid. Bahagian b4lu itu memang ada cuma pembahagian Faraid itu belum selesai.

12. Ali Puteh kesal dengan kesan video Aliff Syukri yang memberi tanggapan neg4tif seperti “akhirnya terbongkar segala rahsia”. Ali Puteh berkata “semasa kami hidup sangat sus4h, takde pun kau dan Arwh ini meningg4l, menyelesaikan jen4zah dia, engkau pun tak pernah datang”.

13. Ali Puteh menjelaskan inilah sebabnya kenapa dia memuat naik kenyataan yang k4sar sebelum ini kerana tert3kan dengan hin4an orang ramai.

14. Ali Puteh kes4l kerana ada campur tangan ibu-bapa b4lu kerana mereka tidak tingg4l sekali pun dengan balu, Arwh dan Ibunya.

15. Rumah itu dibuat sendiri oleh Arwh di atas tanah pembelian Arwh sebelum berkahwin lagi. Rumah itu tidak termasuk di dalam harta sepencarian bersama balu Arwh. Rumah itu adalah harta Arwh yang perlu diFaraid. Ali Puteh memaklumkan yang dia dan adik beradik tidak akan tuntut walau secubit tanah pun.

Dengar penjelasan dari kedua dua pihak

 

Ali Puteh berharap kepada semua orang, janganlah dengar sebelah pihak sahaja dan beliau memohon maaf di atas kata-kata beliau. Beliau juga memaafkan segala kata-kata orang ramai dan berharap janganlah mengata ibunya kerana antara amanat Arwh sebelum ini ialah supaya Ali Puteh menjaga ibunya.

Itulah serba sedikit ringkasan hampir 30 minit penjelasan dari Ali Puteh mengenai isu yang telah terbangkit sejak kunjungan Aliff Syukri bertemu balu Arwah Abam.

Semoga kita semua tidak terlalu cepat menghvkum. Biarlah mereka sekeluarga selesaikan apa yang patut. Siapalah kita orang luar untuk masuk campur urusan ini. Kita sering cepat menyalahkan, akib4tnya selepas mengetahui keadaan sebenar pun, masih ada hati yang tidak boleh menerima. Itulah masalah hati kita sebenarnya.

Rugi jika kata-kata kita menjadi d0sa sedangkan ini bukan urusan kita. Kongsikan penjelasan ini supaya lebih ramai orang menjaga mulut dan hati.

Jika ada yang mempertikaikan kenapa Ali keluarkan kata-kata kesat di media sosial sebelum ini, kena faham tek4nan yang dia terima. Cuba bayangkan anda berada di tempatnya. Dengan abang kesayangan yang baru sahaja meningg4l dunia, dengan ibu yang sedang sakit, dengan urusan Arwh yang belum selesai. Ditambah dengan mesej bertalu-talu di telefon, caclan, maklan, kutvkan, tuduhan kepada bukan hanya dirinya, termasuklah kepada keluarga dan ibunya sendiri.

Memang salah Ali mem4ki sebegitu. Saya tak nafikan. Dia pun dah minta maaf. Yang paling penting minta maaf kepada balu Arwh.

Empati itu satu perkataan yang kuat. Kita letak diri kita di tempat balu, letak diri kita di tempat Ali dan letak diri kita di tempat Ibu Arwah. In Shaa Allah kita takkan memaki sesiapa.

Sumber : Akhtar Syamir via Ohbulan

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Be the first to comment

Leave a Reply