Tergemp4r! Ali Puteh akhirnnya mengadakan sidang media perjelas kenyataan Balu Abam, Nor Hidayah

 

Hari ini Adik kepada arw4h Abam, Ali Puteh tampila membuat sidang media bagi memberi penjelasan kenapa beliau ‘naik ang1in’ baru-baru ini.

Beliau sebenarnya k3esal kerana ada pihak yang memuatnaik video perbualan dengan b4lu Abam tanpa merujuk kepada keluarganya terlebih dahulu.

Walaupun tidak menamakan siapa individu tersebut ia jelas merujuk kepada video kontrovers1i Datuk Seri Aliff Syukri bersama isteri Abam, Siti Nurhidayah Mohd Ali.

Mengaku terki1lan dengan jawapan kakak ipar dalam rakaman itu, Ali Puteh menjelaskan apa yang dibuatnya semata-mata mahu menguruskan harta pen1inggalan Abam termasuk hut4ng dan urusan far4id.

Tindakannya itu sudah dimaklumkan kepada Siti Nurhidayah dan kakak iparnya itu sudah bersetuju.

Ali Puteh Jawab Tuduhan

VIDEO PC : terus ke minit 1 minit baru ada bunyi

Telefon Bimbit

Mengenai isu telefon bimbit arw4h, Ali memberitahu ia dipegangnya kerana mahu memastikan maklumat yang ada di dalamnya termasuk hvutang Abam yang masih tertunggak.

“Saya dulu pembantu dan pemandu arw4h, saya tahu dan saya sudah beritahu dia (kakak ipar) selepas selesai ambillah balik telefon itu, kami adik beradik arw4h Abam sudah beli telefon seorang satu,” katanya.

Ali juga menjelaskan isu kenderaan dan dakwaan kakak iparnya yang didakwa divsir sehelai sepinggang

Beg Duit

Kedua, katanya, isu beg duit Abam diambilnya kerana mahu mendapatkan kad Seniman arwah tetapi mendapati dua kad bank arw4h sudah tiada.

Beliau juga mendapati wang tunai tiada dalam dompet berkenaan dan memaklumkan kepada kakak iparnya, wang yang ada perlu diserahkan kerana ia menjadi barangan faraid.

Menurut Ali, beliau tidak mahu sesen pun duit dan harta arwah kerana mengikut huvkum Islam, segala harta difaraid kepada ibu, isteri dan anak lelaki Abam sahaja.

Mengenai dua kereta milik arwah Abam, beliau menjelaskan sebuah kereta Vellfire masih dalam huvtang bank manakala sebuah Viva pula dibeli dari bapa saudaranya secara ansuran.

“Arwah Abam ada kata bila aku ada duit Viva ini dan tukar nama kepada isteri aku dan itulah yang saya hendak buat, hendak susun satu persatu,” katanya.

Ali juga menafikan dakwaan Siti Nurhidayah dihalavu keluar sehelai sepinggang dari rumah sedangkan ia adalah kehendaknya sendiri.

Ambil barangan berharga bersama

Malah beliau mend4kwa kakak iparnya juga turut mengambil barangan berharga arw4h bersamanya.

Namun apa yang menjadi kema5rahannya apabila perkara seperti itu dimuatnaik oleh Aliff Syukri di media sosial yang menjadi f1itnah kepadanya dan keluarga.

Namun para warganet yang tidak tahu hujung pangkal telah membela kakak ipar dan Aliff Syukri sehingga Ali dike3cam hebat.

Apa pun, katanya, dia rela dihi1na dan sudah memaafkan warganet namun masih terasa k3esal dengan tindakan Aliff Syukri yang didakwa mengh1ina ibunya.

“Saya rela mat1i dari lihat ibu saya dihina sedemikian,” ujarnya.

‘Jangan Menilai, Takut Jatuh Fi1tnah’ – Ali Puteh Terbk Dih3ntam, Ini Respon Sharnaaz Ahmad

Pendedahan b4lu allahy4rham Syed Umar Mokhtar atau lebih dikenali sebagai Abam Bocey mengenai keadaan hi1dup selepas suami men1inggal dunia menimbulkan rasa kek3salan Ali Puteh. Ali yang merupakan adik kepada Abam menafikan d4kwaan yang dibuat dan telah pun menjelaskan perkara sebenar.

Perkara ini telah mendapat perhatian ramai orang termasuklah rakan selebriti iaitu Sharnaaz Ahmad. Menurut Sharnaaz, sebagai orang luar yang tidak tahu menahu seeloknya tidak menyebarkan fi1tnah yang boleh membvrukkan lagi keadaan.

Jangan mudah mengh3ntam

Menerusi video berdurasi 5 minit yang dimuatnaik di Instagram, Sharnaaz memberi nasihat kepada orang ramai supaya tidak mudah mengh3ntam sesukati tanpa mendengar penjelasan terlebih dahulu. Dia berpendapat, apa yang dimuatnaik Ali mengenai balu ketika m4rah diakui sal4h dan dia percaya Ali telah pun meny3sal.

Dia juga percaya apa yang berlaku bersebab dan orang ramai tidak seharusnya menilai dan menabur fi1tnah tanpa berfikir terlebih dahulu. Malah, Sharnaaz sendiri menerima mesej di Instagram daripada orang ramai yang mengh3ntamnya gara-gara menasihati Ali.

Katanya lagi, manusia sentiasa melakukan kesi1lapan, mungkin saat ini Ali diuji dengan pelbagai dvgaan. Namun, tudvhan dan fi1tnah dilemparkan orang ramai kepada kedua-dua belah pihak adalah tidak perlu sama sekali.

Sumber : Sharnaaz Ahmad, duniadanakhrirat

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Be the first to comment

Leave a Reply