“Wany Hasrita Mengakv Sesuatu.” Katanya Bila Tersalah Pilih Suami Semuanya Berakh!r.

Seronok jadi umat Islam sebenarnya. Kita ada banyak panduan yang cukup lengkap dalam segala serbi hal asas kehidupan manusia. Termasuklah mencari jodoh. Cuma, dengan pengaruh-pengaruh budaya luar yang datang dan menyongsangkan sedikit kita daripada jalan yang betul, lama-kelamaan masalah sosial semakin kelihatan dalam masyarakat kita, kerana kita sendiri enggan mengikut saranan Rasulullah saw. dalam mencari jodoh.

Penyanyi Wany Hasrita berkongsi langkah yang diambil untuk meneruskan kehidupan selepas mengharungi fasa putus cinta. Kata Wany, dia tidak lagi mengikuti individu tersebut di media sosial. “Saya akan ‘unfollow’ dia di media sosial sebab dekat situ akan nampak setiap aktiviti yang dikongsikan.

“sed1h memang sed1h. Tapi selepas sebulan saya akan okey dan meneruskan kehidupan macam biasa,” katanya. Dalam pada itu, pelantun lagu Terlalu Memuja menyatakan perkahwinan adalah sebuah perkara yang perlu dititikberatkan.

“Kahwin tu bukan benda kecil. Untuk golongan wanita dia adalah isu yang besar. Sebab bila dah kahwin, dia akan jadi hak suami sepenuhnya. Bagi saya, perempuan yang paling malang adalah bila dia tersalah pilih suami. Jadi bila tersalah pilih suami semuanya berakhir,” katanya lagi.

Perkongsian itu dibuat menerusi sebuah program gaya hidup, Trek Selebriti yang dimuat naik di Youtube Kaki Sembang Studios. Trek Selebriti yang dihoskan oleh Alif Farhan itu ditayangkan di saluran Astro Ria (104) dan Ria ​(123).

Mungkin ada antara kita yang lupa? Mari kita imbas kembali pesanan Rasulullah saw. ini yang datang dari hadis yang berbunyi :

“Wanita dikahwini kerana empat hal: Kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya, dan kerana agamanya. Maka hendaklah kamu pilih kerana agamanya, sebab kalau tidak demikian, nescaya kamu akan celaka”. (Hadith Shahih Riwayat Bukhari 6:123, Muslim 4:175).

Amat jelas di situ Rasulullah saw. menyarankan agar kriteria paling penting dalam mencari jodoh, ada 4 tetapi antara empat itu ada satu yang paling penting iaitu agamanya. Selain itu harta dan rupa, agama dan keturunannya.

 Sumber : GEMPAK

Sumber : Rose Merah

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Be the first to comment

Leave a Reply