Connect with us

Hiburan

“Apa guna telefon mahal tapi tak rec0rd…” – Kata-kata ibu dorong pelajar r4kam m0men berharga bersama mak ayah, keluarga buat pengubat rlndu

Published

on

MANFAATKAN teknologi yang ada.

Demikian kata seorang pelajar yang banyak mengumpul rakaman vid3o dan audio bersama ahli keluarganya sejak empat tahun lalu.

Menurut Muhammad Hazman Johari, 20, dia mahu mengumpul kenangan untuk dit4tap apabila ahli keluarganya sudah tiada suatu hari nanti.

Bercerita kepada mStar, dia yang mesra disapa Hazman mengakui id3a berkenaan disuarakan sendiri oleh ibunya, Ta’ Zainab Othman yang kini berusia 57 tahun.

“Pernah sembang dengan mak. Mak bercerita mengenai ayah dia, tok wan… atuk saya.

“Mak kata zaman dulu tak ada telefon, kalau tak boleh record tok wan. Boleh tengok sekarang walaupun dia dah tak ada.

Posting Hazman yang tular di Twitter.

“Ibu rlndu tok wan. Jadi dia pesan… apa guna telefon mahal-mahal tapi tak record. Sebab suatu hari nanti akan ada yang pergl dulu,” ujarnya sewaktu dihubungi.

Menurut Hazwan, bertitik tolak dari situ dia mula menghasilkan rakaman detik-detik bersama ahli keluarga.

Sehingga kini katanya, tidak terkira jumlah koleksl vide0 dan audio yang ada dalam simpanannya.

Ahli keluarga Hazman.

“Sebab tahun lepas pun saya pergi belajar di Mesir hampir setahun. Saya tengok vid3o ahli keluarga yang dirak3m sebelum ini sebagai pengubat rlndu.

“Biasalah homesick. Menangis sambil tengok vid3o. Sesetengah orang kata, benda tu buat kita makin tak kuat.

“Pada saya, tengok dari sudut positif. Ia memberi kekuatan kepada saya sebenarnya,” ujarnya yang kini menyambung pengajian di Kolej Pengajian Islam Selangor (Kuis).

Tambah Hazman, sebagaimana orang lain, dia juga tidak bersedia untuk berhadapan hari kem4tian ibu bapa dan ahli keluarganya.

Namun katanya, setiap orang harus reda dengan apa yang berlaku memandangkan itu semua ketentuan tuhan.

“Walau tak bersedia, detik tu akan tiba. Sama ada kita atau mereka dulu.

Hazman banyak mengumpul rakaman vid3o melibatkan ahli keluarganya.

“Hakikatnya tak ada orang yang bersedia. Tapi kita kena terima hakikat.

“Vid3o dan gambar yang ada ni lah akan jadi kenangan untuk ditatap,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, posting Hazman mengenai topik itu menerima hampir 10,000 ulang kicau (Retweet) di Twitter.

Akui Hazman, dia tak bersedia kehilangan kedua ibu bapanya.

Malah, ramai yang turut meningg4lkan kom3n, tak kurang yang berkongsi kisah mereka sendiri.

“Setuju sayangi dan cintailah ibu dan ayah kerana mereka adalah teman dan kekasih anda yang paling setia sama ada anda susah atau senang dan sedih.

“Baca Tweet ni pun mata dah nak start macam hujan dah.

“Tengok vid3o ayah berjaya gerakkan kaki lepas cramp sebab jatuh bilik air pun boleh jadi pengubat rindu. Rindu sangat kat ayah. Moga ayah tenang di sana,” tulis beberapa netizen.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Sumber: mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trending