“Takvt Virvs Lebih Dari Takvt Tuhan… Sabar jelah” – Fedtri Yahya Kena Kec4m Pasal Apa Tu

“Sabar jelah,” Begitulah keluhan pengacara TV, Fedtri Yahya apabila pendapatnya mengenai isu kuarantin di tempat suci seperti Mekah dan Madinah diambil enteng oleh sesetengah pihak.

Semua sedia tahu mengenai penularan wabak Covld-19 yang semakin serlus yang telah memaksa beberapa negara mengambil langkah untuk menutup pintu sempadan sebagai langkah pengawalan w4bak daripada terus merebak.

Malah, baru-baru ini tempat suci umat Islam iaitu Mekah dan Madinah juga mengambil langkah mengek4ng kemasukan para pelawat untuk sementara waktu dalam usaha membendung kemud4ratan kepada penduduk dunia.

Malah, di Malaysia, terdapat beberapa buah negeri mengambil langkah membatalkan solat Jumaat dan meminta semua para muslim untuk solat zohor di rumah.

Namun, terdapat segelintir pihak yang menganggap tindakan tersebut seperti mel4mpau dan seperti tindakan orang kafir. Seolah-olah kerajaan lebih takutkan penyakit daripada takvtkan Yang Maha Pencipta, kata mereka.

Bukankah mencegah itu lebih baik daripada mengubati?

“Jika kamu mendengar taun di sesuatu tempat, jangan kamu pergi kepadanya. Jika berlaku di sesuatu tempat sedangkan kamu berada di situ, jangan kamu keluar daripadanya.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Islam itu mudah, dalam sudut lain, Islam memberikan keselamatan kepada jasad dan kerehatan kepada jiwa jika jasad gagal diselamatkan. Justeru, berusahalah menyelamatkan diri daripada bahaya penyakit, dan redhalah dalam hati kepada Allah jika gagal. Wallahualam.

 

Sumber : Rosemerah

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Be the first to comment

Leave a Reply