Connect with us

Hiburan

“Mudahnya kita tertlpu” – Kisah Cristiano Ronaldo Derma 1.5 Juta Euro Untuk Palestiin Hanyalah P4Isu Belaka

Published

on

“Bintang bola sepak, Cristiano Ronaldo beri sumbangan 1.5 juta Euro kepada Palestiin sempena Ramadhan”

Mesti kita pernah dengar dan lihat headline ni kan, dan kita rasa teruja “Wah, hebatnya dia ni!”

Tapi sebenarnya, berita tersebut adalah p4lsu.

Dipetik dari laman Mondoweiss, berita p4lsu tersebut berterusan dikongsikan oleh netizen tanpa mengetahui — mereka sebenarnya telah menyebarkan maklumat p4lsu.

Menurut penulisnya, Nicolas Sawaya — beliau mula menyedari perkara tersebut daripada perkongsian seorang pengguna Twitter yang memuatnaik sebuah link sebelum ia diretweet semula ribuan kali oleh pengguna lain.

Kalau kita perhatikan, link yang dia kongsikan itu berasal daripada sebuah laman web ini.

Selain penggunaan Bahasa Inggeris yang agak teruk, artikel itu juga tidak menyatakan dengan terperinci bila, di mana dan nama badan amal yang menerima sumbangan tersebut.

Nicolas kemudian membuat carian mengenai sumber itu, dan beliau berkata — ia sebenarnya berasal dari sebuah agensi berita Macedonia yang dikenali sebagai Shqip Media. Bila diperiksa, Shqip Media sememangnya ada memuatnaik artikel mengenai sumbangan Ronaldo kepada Palestiin itu — cuma mereka telah secara terang-terangan menjelaskan di dalam headline bahawa ia adalah berita p4lsu!

F4KE NEWS: Ronaldo dhuron 1.5 milionë euro për iftar në Palestiinë

Dan selidik punya selidik dapatlah diketahui bahawa, artikel asal ini telah diGoogle Translate dari bahasa asalnya Albania kepada Bahasa Inggeris — sebelum ia disiarkan di laman 9sportpro.

Kemudian timbul pula spekulasi lain mengapa 9sportpro berkongsi artikel itu tanpa memaklumkan ia adalah f4ke news.

Artikel itu kemudian terus dikongsi dan disiarkan oleh pelbagai agensi media antarabangsa lain dan ini termasuklah media kita sendiri.

Apa pun, Ronaldo sememangnya terkenal sebagai seorang individu yang pemurah dan seringkali memberi sumbangan kepada yang memerlukan.

Pada Disember 2016, beliau mengumumkan pemberian derma kepada yayasan amal Save The Children untuk membantu kanak-kanak pelarlan Syriia.

Agak menyedihkan jugalah bila keprihatinan seseorang disalahgunakan untuk mengejar ribuan klik dan likes menerusi artikel p4lsu seperti ini.

Sumber  : LobakMerah

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trending