Connect with us

Hiburan

China Berjaya Kawal Wabak C0vid-19, Rakyat Malaysia Di China Kngsi Bagaimana Mereka Lakukannya

Published

on

Seperti yang kita tahu wabak koron4virvs atau lebih dikenali sebagai C0vid-19 bermula daripada Wuhan, China. Setelah usaha dan pelbagai insiatif yang telah dilakukan akhirnya China berjaya mengawal wabak.

Menurut posting @AnginJalan di Twitter, menurut Mi Seng, jurucakap National Health Commission di dalam sidang akhbar di Beijing menyatakan di China situasi telah terkawal. Rabu lepas hanya 8 k3s dilaporkan di luar Wuhan yang mendapat wab4k ini.

Oleh itu, diorang hantar 9 orang pakar dan 3 tan bantuan perubatan ke Itali untuk membantu mereka mengatasi wabak ini. Hal ini demikian kerana jumlah k3s yang direkodkan di Itali lebih daripada 30,000 kes, lapor Worldometers.

Menurut posting tersebut juga, dia membaca satu perkongsian rakyat Malaysia di Chingqing, China bagaimana cara negara tersebut mengawal wabak ini. Menurutnya, bukan Wuhan je yang kuar4ntin malah seluruh China turut buat benda sama.

Senarai di bawah ni cara bagaimana diorang handle wabak ni.

Hanya sorang wakil rumah je yang akan keluar rumah untuk beli barang keperluan penting setiap 2 ke 3 hari. 

Premis yang buka maksudnya just kedai barang keperluan, supermarket, farmasi dan klinik yang penting je. Orang ramai dilarang untuk melepak dan berjalan tanpa tujuan. Kalau polis tengok, diorang akan dinasihatkan untuk pulang ke rumah masing-masing.

Pemeriksaan suhu badan

Semua orang mesti check suhu badan sebelum masuk ke mana-mana bangunan. Tempoh kuar4ntin kat sana berlaku selama 40 hari termasuk takde yang pergi ke sekolah dan tempat kerja.

Kalau keluar rumah ini yang diorang buat :

  1. Pakai topeng muka
  2. Bawa hand sanitizer
  3. Kalau pegang butang lif diorang akan sanitize tangan diorang lepas pegang butang lif sebelum masuk kereta dan pegang barang lain
  4. Diorang cuba elak untuk pegang bahagian muka especially hidung, mulut dan mata. Kalau perlu diorang akan sanitize dulu lepas tu baru guna baju bahagian dalam untuk lap
  5. Lepas beli barang, diorang akan masukkan barang dalam kereta lepas tu sanitize tangan
  6. Balik rumah diorang akan basuh tangan guna sabun, tanggalkan mask dan gantung semula di bahagian berudara untuk dipakai semula.
  7. Lepastu diorang akan tukar baju dan basuh baju tu dengan suhu air 60 darjah celcius dan terus mandi
  8. Sanatize barang yang dibeli, plastik, recycle bag, kunci kereta, pemegang pintu dan handphone

Dekat sana, diorang lebih prefer guna sistem e-wallet untuk buat pembayaran. In case nak guna duit diorang akan sanitize juga tangan.

So, korang tak salah kalau kita ikut cara ni mana tau kita sama-sama dapat kurangkan wabak ni dekat Malaysia. 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Sumber: Lobakmerah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trending