“Tengok Gambar Kakak Saya Ni Automatik Air Mata Jatuh,” – Kagvm Atas Bakti, Achey Cerita Kisah Ahli Keluarga Dalam ‘Frontliner’ Krisis COVID-19

Pelawak dan penyanyi, Achey ada berkongsi pengalaman yang didepani beberapa ahli keluarganya yang berada di bahagian hadapan dalam mencegah penularan w4bak COVID-19 di negara ini.

Jelasnya, dia mempunyai biras yang bekerja sebagai anggota polis sementara tiga iparnya pula bertugas dalam bidang kesihatan.

“Assalamualaikum wahai rakyat malaysia, saja nak kongsi cerita benar.

“Biras anggota polis di IPD raub.. kerja polis korang pun sedia maklum… bertindak cakap lembut korang acah2 mcm paham kerja diorang… selamba cabar diorang.. wal hal anak bini famly diorang tu tunggul ke tgk diorang di c4bar camtu… sabar sentiasa je diorang.. sbb tu diorang jadi polis boleh sabar dgn kita ni.

“Saya ada 2 orang kakak ipar nurse rashidah hospital kulai dan mastura jumadi hospital kluang…serta seorang adik ipar bahagian farmasi laila.

“Tengok gambar kakak saya rashidah dan kak mastura ni automatic air mata jatuh. Bayangkan 18jam dgn baju tugasan begini.

“Nak rasa cuba korang pakai baju hujan full selama 18 jam, itu pakai je. Diaorang siap bertugas dan tugasan mereka sekarang bukan mcm biasa dah berlipat ganda,” tulisnya.

Achey menerusi kapsyen panjang lebar di Instagram turut menambah, f0to tersebut dikongsikan mereka sebagai ingatan doa atas khidmat yang dicur4hkan.

Pada masa sama, anggota kumpulan Bocey ini juga meminta individu yang mempunyai gejala COVID-19 agar tidak merahsiakan selain mematuhi arahan kerajaan berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan.

“Gambar  ni di berikan pada keluarga agar keluarga sentiasa mendoakan perjuangan mereka.

“Ada yang kata .. alaa mereka dah di bayar untuk kerja diorang… yeaaaa mmg .. abih sampai 18jam kerja tu bertambah ?? Ada diorang kesah pasal bayaran??… diorang kesahkan korang selamat je!

“Antara diorang pun ada yang dah di jangkiti. Diorang nak ke di j4ngkiti, benda ni bahaya weihh. Tapi tugasan mereka adalah tugasan tadah leher dalam bahasa kasarnya… diorang wajib lakukan! Demi kita!

“Lagi 1 kalau korang ada suspek di jangkiti jgn rahsiakan, bgtau supaya korang boleh di bantu!. Diorang habis kerja dengan letih.

“Masuk rumah ikut pintu belakang… ada jugak yang mandi n tido kat luar buat khemah… esok bangun mandi kat luar lagi then pegi keja balik… demi menjaga keluarga supaya tidak di j4ngkiti … demi untuk kita semua juga sentiasa selamat!

“Kita!… macam mana kita nak bantu mereka?… kita ikut la pesan diorang sbb pesan diorang tu sama dgn pesan kerajaan… dan diorang pesan bukan main2!. #stayathome #dudukrumah adalah jalan terbaik untuk mereka.

“Mereka tak mintak korang duit, mereka tak mintak korang apa2.. tu je duduk rumah jeeee. Please diorang dah penat sangat! #kitajagakita.

“SAYA KAGUM DENGAN PERJUANGAN KALIAN. Cuba korang bagi kata2 terbaik untuk mereka!,” tulisnya.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Assalamualaikum wahai rakyat malaysia… saja nak kongsi cerita benar… .. Biras anggota polis di IPD raub.. kerja polis korang pun sedia maklum… bertindak cakap lembut korang acah2 mcm paham kerja diorang… selamba cabar diorang.. wal hal anak bini famly diorang tu tunggul ke tgk diorang di cabar camtu… sabar sentiasa je diorang.. sbb tu diorang jadi polis boleh sabar dgn kita ni … Saya ada 2 orang kakak ipar nurse rashidah hospital kulai dan mastura jumadi hospital kluang…serta seorang adik ipar bahagian farmasi laila … tgk gambar kakak saya rashidah dan kak mastura ni automatic air mata jatuh… .. Bayangkan 18jam dgn baju tugasan begini… nak rasa cuba korang pakai baju hujan full selama 18 jam… itu pakai je.. diorang siap bertugas dan tugasan mereka sekarang bukan mcm biasa dah berlipat ganda… .. Gambar ni di berikan pada keluarga agar keluarga sentiasa mendoakan perjuangan mereka… .. Ada yang kata .. alaa mereka dah di bayar untuk kerja diorang… yeaaaa mmg .. abih sampai 18jam kerja tu bertambah ?? Ada diorang kesah pasal bayaran??… diorang kesahkan korang selamat je! … antara diorang pun ada yang dah di jangkiti.. .. Diorang nak ke di jangkiti… benda ni bahaya weihh… tapi tugasan mereka adalah tugasan tadah leher dalam bahasa kasarnya… diorang wajib lakukan! Demi kita!… .. Lagi 1 kalau korang ada suspek di jangkiti jgn rahsiakan… bgtau supaya korang boleh di bantu!… .. Diorang habis kerja dengan letih .. masuk rumah ikut pintu belakang… ada jugak yang mandi n tido kat luar buat khemah… esok bangun mandi kat luar lagi then pegi keja balik… demi menjaga keluarga supaya tidak di jangkiti … demi untuk kita semua juga sentiasa selamat! .. Kita!… macam mana kita nak bantu mereka?… kita ikut la pesan diorang sbb pesan diorang tu sama dgn pesan kerajaan… dan diorang pesan bukan main2!… .. #stayathome .. #dudukrumah adalah jalan terbaik untuk mereka… mereka tak mintak korang duit, mereka tak mintak korang apa2.. tu je duduk rumah jeeee… ?????… .. Please diorang dah penat sangat!… #kitajagakita .. SAYA KAGUM DENGAN PERJUANGAN KALIAN… .. Cuba korang bagi kata2 terbaik untuk mereka!

A post shared by achey Bocey 013-6408967 (mngr) (@acheykintangkintung) on

Perkongsian tersebut turut mendapat reaksi positif ramai, termasuk rakan selebriti.

Sementara itu setakat Sabtu, negara ini merekodkan empat kem4tian terbaharu akibat Covid-19, menjadikan keseluruhan lapan kem4tian setakat ini.

Foto: Instagram Achey

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Sumber: MH

Be the first to comment

Leave a Reply