“Ada sedikit perselisihan faham…” – Isu waris urus sendiri pengebvmian jen4zah m4ngsa C0vid-19 sedang disi4sat

KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) mengakui wujud sedikit salah faham berkaitan isu pengurusan pengebvmian jen4zah m4ngsa C0vid-19 di Pasir Mas, Kelantan, awal pagi Ahad.

Mengulas mengenai perkara itu, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata perkara itu sedang disi4sat oleh Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan.

“Ada sedikit perselisihan faham dari segi pengurusan jen4zah. Jadi pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan telah si4sat perkara ini.

“Kita akan perbaiki SOP (Prosedur Operasi Standard) antara Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan Pejabat Kesihatan Daerah,” katanya dalam sidang media pada Isnin.

Terdahulu, Dr Noor Hisham ditanya oleh pemberita mengenai dakw4an waris m4ngsa C0vid-19 yang terp4ksa menguruskan sendiri jen4zah bapa mereka susulan pegawai KKM yang terlibat enggan berbuat demikian.

Menerusi posting yang tular di Facebook itu, waris kepada k0rban ke-8 Hassan Abdul Wahab mend4kwa, berlaku kecelaruan SOP yang mana dia diminta oleh pegawai KKM Pasir Mas untuk menguruskan sendiri pengebumian jen4zah bapanya.

Ini kerana dakw4nya, pegawai KKM berkenaan mend4kwa mereka hanya ditugaskan untuk memantau.

Gambar yang dimuat naik di Facebook menunjukkan dua waris mangsa dibantu tiga penduduk kampung menguruskan sendiri jenazah Allahyarham Ustaz Hassan. 

Perkara itu menurut waris tersebut, adalah bercanggah dengan taklimat yang diberitahu kepadanya oleh pihak hospital bahawa pihak KKM yang akan menguruskan semua urusan pengebumian jen4zah mengikut cara wab4k Eb0la.

Selain itu katanya, dia juga diberitahu bahawa waris juga tidak boleh berada dekat tanah perkuburan dan tidak dibenarkan melihat jen4zah.

Bagaimanapun, disebabkan keengganan pegawai KKM terbabit, urusan pengebumian malam itu diuruskan oleh lima individu termasuk dua anak m4ngsa dan dibantu oleh tiga penduduk kampung yang mana kesemua mereka langsung tidak mempunyai kepakaran.

Korb4n ke-8 C0vid-19 yang juga dikenali sebagai Ustaz Hassan, 69 tahun, pada mulanya dimasukkan ke Hospital Tumpat pada 16 Mac 2020 setelah mengalami gejala dem4m sejak 12 Mac 2020.

Allahyarham telah dipindahkan ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ), Kota Bharu pada 18 Mac 2020 setelah didapati keadaan kesihatan merosot dan kemudian memerlukan bantuan alat pernafasan, sebelum disahkan meningg4l dunia pada 21 Mac 2020 pada jam 4 petang.

Susulan itu, waris m4ngsa mend4kwa akan membuat aduan kepada pihak yang berkenaan agar perkara tersebut disias4t agar tidak berulang kepada m4ngsa yang lain.  

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Sumber mstar

Be the first to comment

Leave a Reply