Giliran Hantavirus Pula Cetus Ket4kutan, Ini Fakta Tentangnya

Belum reda isu C0vid19, awal minggu ini pula seorang lelaki dari daerah Yunnan, China telah dilaporkan meningg4l dunia akibat peny4kit yang dinamakan H4ntavirvs.

Berita yang dilaporkan oleh sebuah media China di Twitter telah menimbulkan keresahan dan mencetuskan ket4kutan di kalangan orang ramai.

Mangsa meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke tempat kerja menaiki sebuah bas persiaran. Selepas diperiksa, mangsa didapati positif Hantavirus manakala 32 penumpang lain turut diperiksa.

Ekoran daripada laporan itu, ramai netizen serta merta menganggap Hantavirus sebagai coronavirus 2.0 dan memberikan pelbagai reaksi negatif terhadap isu itu sehingga Hantavirus trending di Twitter.

Namun pihak berkuasa dan pakar kesihatan mengeluarkan kenyataan bahawa orang ramai tidak perlu panik tentang Hant4virvs kerana ia bukan sejenis virvs yang boleh merebak dari manusia ke manusia.

Sebaliknya virvs itu menj4ngkiti manusia melalui habuk yang dicemari oleh air liur atau najis tikus kecil. Gejala yang dialami pes4kit termasuklah dem4m, s4kit otot, s4kit kepala, batuk, rasa mual dan muntah.

Sesetengah pes4kit boleh mengalami gejala yang teruk dan meng4ncam ny4wa, dan ia boleh mengambil masa sehingga enam minggu untuk gegala muncul selepas pendedahan kepada virvs itu.

Selain itu, ahli neurosains Dr. Sumaiya Shaikh juga memaklumkan bahawa Hant4virvs bukanlah sejenis virus yang baru, di mana ia telah wujud sejak 1950 dan telah mempunyai vaksin.

Oleh itu dia menasihatkan orang ramai untuk tidak menghasilkan panik, melainkan ada yang merancang untuk makan tikus.

“Itulah masalahnya, orang China memang rancang untuk makan tikus!”

Sumber: Twitter, Global News

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Sumber: Lobakmerah

Be the first to comment

Leave a Reply