Bek4s pesak1t C0VID-19 kongsi pengalaman kepada masyarakat

 

KUALA LUMPUR: Menjadi seorang pes4kit c0v1d-19 sudah tentu satu pengalaman yang sukar untuk digambarkan, lebih-lebih lagi sehingga kini belum ada vaksin yang mampu mencegah v1rus misteri itu.

Namun ketika dunia dilanda pan1k serta keres4han, kisah bek4s pes4kit c0v1d-19 ini mungkin boleh membuka mata kita semua terutamanya rakyat Malaysia yang menghadapi kisah yang sama.

Rosli Dahlan, 58, yang juga seorang peguam tidak pernah menyangka beliau dij4ngk1ti c0v1d-19.

Detik hit4m dalam hidupnya itu bermula pada 2 Mac lalu selepas disahkan positif c0v1d-19.

“Masa itu rakyat dan orang awam masih takut, malah terdapat segelintir yang tuding jari dan sebagainya. Masa itu, perasaan sed1h pun ada, ada yang mendedahkan identiti saya serta menimbulkan perasaan stigma.

“Jangan menunding jari, sebaliknya isu ini perlu ditangani sebagai masyarakat yang mempunyai ilmu. Dalam hal ini, saya rasa banyak yang kita (masyarakat) boleh lakukan, kalaulah saya dalam h0sp1tal boleh merasakan kekal positif, apatah lagi masyarakat di luar sana,” katanya.

Baginya, perkara yang perlu ada ialah keyakinan pada diri sendiri untuk melawan peny4kit itu, serta sentiasa positif terutama ketika diletakkan di bawah wad isolasi.

 

“Orang tanya aktiviti apa yang saya buat, saya kata sebagai orang Islam waktu kita memang terjaga di mana sejak pagi kita solat subuh, zohor, asar, maghrib, waktu untuk kita membaca doa dan sebagainya, jadi saya tidak rasa masa di h0sp1tal selama 13 hari itu memeritkan.

“Selepas subuh saya membaca doa dan buku, kemudian membersihkan kamar serta menjawab email untuk tugasan. Jadi kalau saya dalam h0sp1tal boleh rasa still positive, jadi saya rasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini asalnya dari 18 Mac hingga 31 Mac dan apabila ianya dilanjutkan kepada 14 April, banyak benda kita boleh lakukan dan tidak harus merasa tertekan ketika berada di rumah,” katanya lagi.

 

Malah sepanjang mendapatkan rawatan, Rosli amat bersyukur akan kepakaran perubatan yang dimiliki Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

 

“Di Malaysia ini, kita sangat bernasib baik kerana kerajaan berikan testing itu secara percuma. Di negara lain mereka perlu bayar, kalau positif dalam isolasi wad kerajaan Malaysia membayar sepenuhnya. Kita sangat bersyukur dengan Kementerian Kesihatan kita, Ketua Pengarah serta doktornya terutama yang jaga saya, Dr Yasmin, Dr Haikal, Dr Salina, Dr Najma dan Dr Arisa, mereka sangat bagus dan mempunyai sifat ihsan.

“Keadaannya tidak sama seperti di negara lain apabila ada pes4kit yang diberikan khidmat rawatan, tetapi ada yang tidak seperti di Sepanyol, Itali dan sebagainya. Kita mempunyai antara sistem penjagaan kesihatan yang terbaik berbanding negara lain. Jadi hero-hero kita adalah semua petugas KKM, sikap mereka itu amat terpuji,” kata Rosli.

 

Selepas 13 hari berada di wad isolasi, beliau dan isterinya akhirnya bebas daripada j4ngk1tan c0v1d-19 dan dibenarkan pulang pada 15 Mac lalu.

Kisah Rosli ini perlu diambil iktibar oleh masyarakat di luar sana agar tidak panik dan sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga seperti disarankan kerajaan.

Jika anda antara yang dij4ngk1ti, Rosli berpesan agar tidak berputus asa dan sentiasa berfikiran positif serta yakin akan kemampuan kerajaan kita dalam mendepani pandemik c0v1d-19 ini.

 

Sumber : Astro Awani

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Be the first to comment

Leave a Reply