KKM tvbuh jawatankuasa khas audlt kes kem4tian pesaklt Covid-19

KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) menvbuhkan sebuah jawatankuasa khas bagi menjalankan audit terhadap kes kem4tian pesakit COVID-19 di hospital, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata National COVID-19 Mortality Review Committee itu akan diketuai Pakar Perunding Penyakit Berj4ngkit yang juga Mantan Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Penyelidikan dan Sokongan Teknikal) KKM, Datuk Dr Christopher Lee.

Katanya, penubuhan jawatankuasa khas itu diputuskan menerusi mesyuarat Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) yang dipengerusikannya, Jumaat.

“Beliau (Dr Christopher Lee) akan dibantu oleh pakar pelbagai disiplin yang berkaitan, manakala Cawangan Kualiti Penjagaan Perubatan, Bahagian Perkembangan Perubatan bertindak sebagai sekretariat teknikal bagi National COVID-19 Mortality Review Committee ini.

“Melalui jawatankuasa ini, setiap butiran pengurusan dan rawatan yang telah diberikan kepada setiap kes kem4tian COVID-19 akan diteliti oleh pakar-pakar berkenaan,” katanya menerusi kenyataan di Facebooknya.

Dr Noor Hisham berkata hasil analisis maklumat oleh jawatankuasa itu diharap dapat membantu dalam pengurusan pesakit COVID-19.

Dalam pada itu, beliau turut mengucapkan terima kasih kepada Dr Christopher Lee yang sudi membantu walaupun sudah bersara daripada perkhidmatan awam pada Januari lepas. – BERNAMA

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Sumber: mstar

Be the first to comment

Leave a Reply