Ecuador D4rurat Tervk, M4yat C0VID-19 Bergelimp4ngan Di Jalanan

Wabak C0vid-19 dilapor berterusan menular di Ecuador, sehingga menjejaskan beberapa bandar utama di republik itu — terutama di Guayaquil, yang menerima imp4k paling teruk setakat ini.

RT melaporkan, angka kem4tian juga bertambah — sekali gus memberi tek4nan kepada pasukan perub4tan dan rumah-rumah m4yat kerana mereka tidak lagi mampu menampung k3s kem4tian yang sem4kin meningkat.

Sistem k3sihatan di Guayaquil dikatakan hampir lumpvh, dan perintah kawalan pergerakan turut menyukarkan pergerakan pasukan k3sihatan ke lokasi terjejas.

Ketika ini juga, banyak gambar-gambar m4yat bergelimp4ngan di tepi jalan dimuatnaik di media sosial — dan rakyat terp4ksa merayu kerajaan bertindak dengan segera, untuk mengalihkan may4t-m4yat yang sem4kin membvsuk.

May4t yang dibiarkan juga ada yang sudah siap diletakkan di dalam ker4nda, ada yang terp4ksa dib4kar dan sejumlah besar yang lainnya hanya dibalut dengan plastik dan ditutup dengan kain semata-mata.

Selain itu, terdapat rakaman lain menunjukkan sekumpulan individu terp4ksa meningg4lkan m4yat di tepi jalan begitu sahaja. Ia secara tidak langsung memberi gambaran betapa tervk keadaan di bandar itu ketika ini.

https://twitter.com/GermanLMora/status/1246654868250648576

Anadolu Agency melaporkan, kerajaan Ecuador mengesahkan 3,163 k3s j4ngkitan dan 120 kem4tian akibat C0vid-10 di seluruh republik itu namun angka sebenar dikhuatiri lebih tinggi daripada yang direkodkan.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Sumber: LobakMerah

Be the first to comment

Leave a Reply