Mati Sendirian, Keluarga Hanya Mampu Tonton Pengebumian Anak Menerusi Live Stream

 

Isnin lalu, seorang remaja lelaki berusia 13 tahun bernama Ismail Mohamed Abdul Wahab dilapor meningg4l dunia akibat j4ngkitan C0vid-19 di King’s College Hospital, London.

m4ngsa dikatakan tidak mempunyai sebarang sejarah peny4kit lain, namun meningg4l dunia sehari selepas dimasukkan ke hospital berkenaan kerana mengalami k3sukaran untuk bernafas.

Apa yang meruntun hati, adalah kerana usianya yang terlalu muda untuk berdepan kedatangan m4ut yang tidak disangka-sangka — seorang diri di wad isolasi, tanpa ditemani ibu dan adik beradik lain di sisi.

Gambar pengebvmian Ismail kemudian tular di media sosial, dan antaranya turut dikongsikan seorang pengguna Twitter @MohammadMohaaa — yang memuatnaik beberapa keping gambar beserta caption: Ismail’s lonely funeral.

Gambar yang dikongsi menunjukkan jemaah menunaikan solat jen4zah dengan menjarakkan diri antara satu sama lain.

BBC melaporkan, tiada seorang pun ahli keluarga Ismail dibenar turut serta dalam proses solat jen4zah dan pengebvmian tersebut di Eternal Gardens Muslim Burial Ground — selepas dua orang adik beradiknya mula menunjukkan gejala j4ngkitan.

Namun, kekecewaan itu mungkin sedikit terubat selepas pihak yang terlibat dengan urusan pengebvmian menyediakan live stream khas buat keluarga yang ingin menyaksikan perjalanan terakhir Ismail.

Difahamkan, Ismail meningg4l dvnia selepas mengalami cardiac arrest. Dalam satu kenyataan khas yang dikeluarkan ahli keluarganya, Ismail disifatkan sebagai seorang anak lelaki yang penyayang.

Gambar pengebumian Ismail ini mendapat hampir 6k retweet dan rata-rata netizen yang tersentuh saling mengingatkan antara satu sama lain kepentingan untuk menjaga k3selamatan diri dan keluarga ketika musim wab4k ini.

Berikut pula adalah sedikit rakaman temubual yang dibuat bersama rakan terdekat keluarga Ismail, selepas kem4tiannya.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Sumber: Lm

Be the first to comment

Leave a Reply