Petisyen Gugvr Vivy Yusof Sbg Ahli Lembaga Pengarah UiTM Dipad4m. Ini sebabnya

Petisyen untuk menggugurkan usahawan Vivy Yusof daripada senarai Ahli Lembaga Pengarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) telah dip4damkan.

Perkara tersebut diumumkan pengguna laman sosial dikenali sebagai Mazril Mazlan yang juga pelancar petisyen, menerusi sebuah kemaskini semalam (Ahad).

Menerusi kemaskini tersebut Mazlan berkata dia membuat keputusan untuk memad4m petisyen tersebut kerana petisyen tersebut telah mencapai target dan selesai.

Mazlan turut mengucapkan terima kasih kepada semua yang telah menyokong.

Terdahulu, warganet telah melancarkan petisyen sebagai tanda protes terhadap Vivy yang did4kwa meng1hina golongan B40 dan M40.

Petisyen tersebut juga diwujudkan untuk mengajak orang ramai terutama golongan B40 dan M40 memboikot Vivy yang juga Pengasas Fashion Valet dan Duck Group.

Petisyen ‘Drop Datin Vivy Yusof as UITM board member & choose an alumni’ telah ditandatangani lebih 230,000 pengguna laman sosial sejak ia dilancarkan.

“Budak Bangsar Berjinak Dengan Budak Felda” – Pengarah Drama Nur Komen Sikap Sebenar Vivy Yusof

Pengarah drama Shahrulezad Mohameddin menyifatkan situasi yang terjadi kepada usahawan selebriti Datin Vivy Yusof berpunca daripada kehidupan hariannya.

Jelas Shahrulezad, Vivy kelihatan terasing dalam masyarakat Melayu berbanding ikon wanita lain misalnya Datuk Seri Siti Nurhaliza.

“This is what happened to Vivy. Dia nampak macam tak relate dengan kita. Bukannya dia tak baik. It just apa yg dia buat sangat tak relatable dengan kita.

“Siti Nurhaliza pun kaya. Dia jugak ada banyak designer bag. Tapi Siti relate dengan kita. Budaya, bahasa, pergaulan sangat kita.

“Tapi tidak untuk Vivy. Dia sebenarnya nampak terasing sangat dengan target market dia sendiri. Buat challenge berbahasa Melayu dalam sehari adalah salah satu sebab dia nampak terasing.

“Itulah Vivy di mata sebilangan besar netizen Malaysia,” tulisnya pada Jumaat.

Bersimpati dengan nasib yang menimpa Vivy, Shahrulezad menganalogikan beliau seperti ‘budak Bangs4r cuba bergaul dengan budak Felda’.

“Poor Vivy. She is so wrong in ever part of our life. Jadi serba tak kena dengab setiap apa yg keluar dari mulut dia.

“Dia jahat? Nope. Abam rasa dia baik orangnya. Cuma dia diibaratkan budak bangs4r cuba berjinak jinak meletakkan diri di tengah tengah budak Felda. Ni ibaratnya saja yer. So semuanya jadi serba tak kena.

“Vivy mungkin tak akan dipandang seserong ini kalau dia lebih down to earth dan Melayu. Tapi nak salahkan dia seratus peratus pun tak boleh jugak sebab tengok sajalah cara dia dibesarkan macam mana. Dulang emas. Spoil brat org Kuala Kangsar kata,” tambahnya.

Mengulas mengenai saranan orang ramai untuk menandatangani petisyen perletakan jawatan Vivy sebagai Ahli Lembaga Pengarah UiTM, kata Shahrulezad dia mengambil pendekatan berkecuali.

“Ramai orang suruh abam sign petition dia letak jawatan sebagai one of Uitm board tapi abam refused to do so.

“Bukan sebab abam menyokong dia. Tapi abam lebih mengharap Vivy diberi peluang untuk mengubah sikap dan membuktikan peluang business yg diciptakan oleh ayah dia tidak dipersia siakan.

“Lagipun pun abam seboleh mungkin tak mahu menjadi segelintir netizen yang mudah menjatuhkan hukuman hanya atas sebab kita netizen so kita berkuasa!

“Dan kita sewenang sewenangnya melulu menggunakan kuasa kita tanpa sedikit pun ada ruang empati dalam diri. Hanya disebabkan terikut ikut dengan trend dan emosi.

“Tapi itu pendapat abam la. Pendapat korang lantak korang la. I respect that 100%. Cuma korang kena hati hati la sebab giliran korang kena sel4r belum lagi tiba,” ujarnya.

Beberapa hari lalu, pemilik syarikat perdagangan atas talian Fashion Valet itu dik3cam netizen berikutan d4kwaan mempertikaikan bantuan diberikan kerajaan kepada golongan B40 dan M40 berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Vivy ditudvh memandang rendah terhadap golongan berkenaan, malah did4kwa mengeluarkan kenyataan golongan itu tidak menyumbang kepada perkembangan ekonomi negara menerusi siaran langsung Facebook (FB) Live.

Tindakan itu menyebabkan Vivy dik3cam hingga satu petisyen memintanya meletak jawatan sebagai Ahli Lembaga Pengarah, Universiti Teknologi MARA (UiTM) diwujudkan.

Terk3san sel4ran hebat, usahawan itu tampil membuat permohonan maaf secara terbuka kepada golongan B40 dan M40 yang tersinggung dengan kenyataannya menerusi Instagram Live, kelmarin.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Sumber:MB

Be the first to comment

Leave a Reply