“Elok diseb4t sekali!” – Hukum4n Dend4 Dan Penj4ra Mungkin Akan Ditingkatkan Kepada Siapa Yang Ingk4r PKP

Kerajaan telah melakukan inistaif untuk memberi kesedaran kepada mereka yang l4nggar arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dengan mengenakan hvkuman denda kepada mereka yang berbuat demikian.

Namun begitu, masih ramai lagi individu yang berd3gil engg4n mendengar arahan yang telah dikeluarkan itu.

Pihak kerajaan tidak menolak kemungkinan yang hukvman denda dan penj4ra akan ditingkatkan kepada siapa yang melanggar arahan PKP.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pihaknya akan meminta pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berbincang dengan peguam negara mengenai hal ini, lapor Harian Metro.

Kalau nak dibandingkan dengara lain, jumlah hukuman dan denda di Malaysia masih rendah dan mungkin ini salah satu sebab kenapa rakyat Malaysia masih bersikap acuh tak acuh berkenaan dengan arahan PKP ini, tambahnya.

Jika dilihat di negara Singapura, hukuman pesalah pertama ialah SGD10,000 (kira-kira RM 30,000), kesalahan kedua SD20,000 (RM60,000) manakala di Korea Selatan kesalahan pertama akan dikenakan d3nda RM35,000 dan di Indonesia hukuman d3nda yang dikenakan sebanyak 300 juta rupiah (RM82,343.91).

Rata-rata netizen bersetuju dengan cadangan yang dikeluarkan supaya rakyat Malaysia yang berd3gil sedar dan takut untuk keluar rumah.

Sebat je senang

Ramai rakyat bebal masih keluar

Letak terus penjara seumur hidup

 

 

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Sumber: lobakmerah

Be the first to comment

Leave a Reply