Hattan ‘sound’ kluster kayangan “Itu tak kono, ini tak kono, makan tak sodap.”

 

Isu mengenai kluster oversea yang dikatakan terlalu demand ini telah tular sejak beberapa hari lepas. Perkara tersebut diakui sendiri oleh golongan barisan hadapan yang mer4wat pendemik Covi1d-19.

Lebih menjengk3lkan apabila ada diantara mereka merendahkan dan memanggil frontliner dengan panggilan yang bi1adap. Ada juga yang dengan selamba menghi1na pusat kuarantin serta makanan yang disediakan kerajaan kepada mereka yang baru pulang dari luar negara.

“Itu tak kono, ini tak Kono, nak makan apa?”

Berang dengan tindakan angkuh kluster ‘kayangan’ ini, penyanyi kelahiran Negeri Sembilan, Dato’ Hattan telah memerl1i mereka dalam video yang dimuat naik ke Instagramnya.

Anak saudara dikuarant1in sebab r4wat pesaki1t Covi1d

Dalam perkongsian tersebut, dia telah mengulas mengenai PKP yang ditambah lagi 2 minggu dan susulan daripada itu, pastinya untuk minggu akan datang tiada lagi solat Jumaat.

Dia juga menyelar tindakan-tindakan negatif klusteri luar negara yang banyak kerenah sehingga Cov1id-19 boleh menular berpunca daripada ketidakjujuran mereka kepada frontliner.

Betul tu Tok. Den setuju

Disebabkan itu juga, seorang anak saudaranya yang bergelar doktor terpaksa dikuarantin kerana merawat seorang indivdu yang baru pulang dari luar negara dan posit1if Covi1d-19.

Susulan daripada muat naik video itu, rata-rata warganet telah bersetuju dengan kenyataan Hattan. Penyampaian yang dibuat dalam loghat ‘Nogori’ itu bukan sahaja sarat dengan mesej bahkan ditujukan tepat kepada kluster luar negara yang pelbagai kerenah.

‘Kaya-Raya Atau Asal Dari Kayangan, Tiada Siapa Terkecuali Dijangkiti Covi1d-19’

“COVI1D-19 tidak kenal dari kayangan atau dari bumi. Tidak ada siapa yang boleh dibezakan oleh Covi1d-19. Kalau mereka kaya raya pun, tidak terkecuali daripada dijangki1ti,” kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menurutnya, beliau percaya peraturan sedia ada iaitu menghalang penjawat awam boleh diguna pakai terutama bila berdepan dengan golongan digelar ‘Kluster Kayangan’ di media sosial.

Beliau mengulas mengenai tindakan sesetengah golongan elit melemparkan tvduhan dan makian kepada petugas barisan hadapan terutama doktor yang menjalankan tugas.

“Saya haraplah mereka yang berkedudukan tinggi itu lebih bertamadun daripada orang lain. Berikan kerjasama kepada petugas barisan hadapan terutama doktor, jururawat yang terbabit kerana seperti yang saya katakan, kedudukan tinggi tidak menjamin mereka ters3lamat daripada Covi1d-19,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau berkata, kerajaan tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang menyebarkan berita palsb sehingga mencetuskan pani1k dalam kalangan masyarakat.

Menurutnya, tidak ada siapa yang akan terkecuali atau lebih tinggi daripada undang-undang dan mereka yang didapati bersalah tidak akan terlepas begitu saja.

“Saya kecewa dengan tindakan beberapa pihak termasuk ahli politik yang menularkan video kononnya berlaku rempvhan warga negara Malaysia yang pulang dari Singapura di Bangunan Sultan Iskandar (BSI), Johor.

“Polis sudah pun mengenal pasti individu terbabit dan tindakan akan diambil,” katanya.

Ismail Sabri berkata, setakat ini PDRM dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sudah membuka 207 kertas siasatan berkaitan berita palsv Covi1d-19 dengan 23 daripadanya kes sudah didakwa di mahkamah.

Sumber : M.B

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Be the first to comment

Leave a Reply