“Dorang jual online” – Taiwan K0rb4nkan Kucing Hitam, Jadikan Pes & Air Minuman K0non “Pen4war’ C0ronavirus

 

Aktivis hak haiwan mend4kwa kucing hitam di Taiwan dik0rbankan menjadi ‘penawar’ cor0navirus. Menurut The Sun, kucing hitam di sana akan direbus, dibuang kulit dan dimasak sebelum dijadikan pes.

Situasi itu kini berlaku di Hanoi di mana ianya dijual secara online dalam bentuk pes atau air minuman. Dalam satu gambar yang viral di internet, seorang bayi telah diberi minum ‘penawar’ coronavirus diperbuat daripada kucing itu. Semua ini bermula selepas tersebarnya berita palsu mengatakan badan kucing hitam mampu untuk mengubati dan melawan virus itu.

 

 

 

 

Pengasas pertubuhan kebajikan No to Dog Meat, Julia berkata dia faham semua orang di seluruh dunia kini takut dengan Covid-19 namun ianya tidak bermakna mereka boleh jadikan alasan untuk lakukan kekejaman terhadap  haiwan.

Tiada bukti bahawa memakan kucing dapat menyembuhkan coronavirus dan kalau ada sekali pun, rawatan tidak berperikemanusiaan sebegini adalah tahap kekejaman yang tidak boleh diterima.”

‘Penawar’ itu dibuat dengan mengisar kucing yang telah direbus menjadi pes. Beberapa gambar di internet menunjukkan kucing-kucing yang telah mati ‘dikeringkan’ di bawah matahari selepas ‘disembelih’. Dalam sebuah video lain pula seekor kucing yang masih hidup diletakkan dalam periuk sebelum air panas dituangkan ke atasnya.


 

 

 

 

 

Selepas berlakunya penularan Covid-19 ini, Vietnam dan Indonesia masih makan anjing dan kucing serta haiwan eksotik lain. Malah, mereka turut mempromosikan haiwan liar ini semua sebagai ‘penawar’ coronavirus.

Kejamnya kauuuu!

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Sumber: LM

Be the first to comment

Leave a Reply