Kim Jong Un masih hldup dan sihat – Korea Selatan n4fi lap0ran media AS

SEOUL: Korea Selatan menaflkan d4kwaan agensi berita Amerika Syarikat (AS) CNN bahawa Kim Jong-un berada dalam keadaan kritikal.

Menurut penasihat polisi asing preslden Korea Selatan, Moon Chung-in kerajaannya tegas dengan pendirian bahawa pemimpin Korea Utara itu sihat.

 

“Pendirian kami kekal. Kim Jong-un masih hldup dan sihat.

“Beliau berada di Wonsan sejak 13 April.

“Tiada pergerakan yang menimbulkan kesangsian dikesan setakat ini,” kata Chung-in.

 

Terdahulu, CNN melaporkan Jong-un berada dalam keadaan kritikal susulan pembed4han.

 

Portal berita CNN melaporkan perkara itu yang memetik sumber pegawai Amerika Syarikat (AS) yang d4kwa mempunyai pengetahuan secara langsung.

Jong Un sebelum ini tidak hadir pada sambutan hari lahir datuknya pada 15 April lalu yang menimbulkan sp3kulasi mengenai tahap kesihatannya.

Namun, beliau hadir pada mesyuarat empat hari sebelum itu.

Jong Un kali terakhir membuat penampilan di media rasmi Korea Utara pada 11 April.

 

Sumber : Astro Awani

 

 

Pemimpin Korea Utara dilapor meningg4l dunia, doktor didakwa menggigil ketika lakukan pembed4han

PEMIMPIN Korea Utara, Kim Jong-un, dikhabarkan telah meningg4l dunia.

Memetik New York Post (NYP), perkhabaran tersebut datang daripada salah satu media di Hong Kong, manakala Majalah Shuken Gendai dari Jepun melaporkan bahawa Jong-un k0ma setelah menjalani pembed4han jantung awal bulan ini.

Menurut NYP, Pengarah HKSTV Hong Kong Satellite Television, Shijian Xingzou dipetik sebagai berkata mend4kwa bahawa Jong-un telah meningg4l dunia.

Media itu menyebut maklumat diperolehi dari sumber yang sangat tepat. Perkhabaran itu juga tersebar luas di aplikasi popular China, Weibo.

lapor4n NYP menyebut bahawa pembed4han cardiac stent yang dijalani oleh pemimpin berusia 36 tahun itu tidak berjalan lancar.

Doktor yang melakukan pembed4ahan itu did4kwa gugup dan tangannya menggigil saat memasukkan stent atau ring ke pembuluh dar4h jantung Jong-un.

Bagaimanapun lapor4n tersebut belum disahkan.

Masih belum dapat disahkan tentang di mana keberadaan Jong un dan status dirinya. -foto PA

Sebelum ini, memetik Reuters, Sabtu (25/4), pemerintah China telah menghantar pasukan perub4tannya untuk memeriksa keadaan k3sihatan Jong-un.

Bagaimanapun salah seorang sumber di China menolak memberikan banyak komen berhubung perkara tersebut kerana memikirkan masalah ini cukup sensiti1f.

Jong un sebelum ini dilaporkan mengid4p peny4kit jantung dan dipercayai sempat menjalani raw4tan di sebuah villa di wilayah Hyangsan.

lapor4n CNN yang memetik portal berita Korea Selatan yang berpusat di Seoul dan dikendalikan warga Korea Utara yang berpaling tad4h itu menyebut bahawa Jong un sedang menjalni proses pemulihan selepas pembed4han di sebuah resort di timur laut negara itu.

Spekulasi mengenai k3sihatan Jong un muncul setelah dia kali terakhir muncul di media pemerintah Korea Utara pada 11 April.

Jong juga tidak hadir sambutan paling meriah negara iaitu ulang tahun kelahiran Kim Il Sung, pada 15 April. –NY Post

Sumber : Mstar

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Be the first to comment

Leave a Reply