Tak tahan kena kr1tik, tiba2 Abu Syafiq PM Amin Idris minta sesuatu

 

Nama Abu Syafiq memang hangat diperkatakan oleh netizan di media sosial. Sebelum ini banyak kenyataan dari beliau mencetuskan kontrv3rsi. Tapi selepas kes dengan Ustaz Ebit Lew, Abu Syafiq menerima cemvhan bertubi-tubi sehingga mendakwa bahawa akaun FB beliau telah di g0dam.

Ini setelah laman itu meninggalkan komen yang mengkafi1rkan seorang lagi pendakwah bebas, Ebit Lew, berdasarkan gambar tangkap layar laman berkenaan hari ini.

“Penting. Page Facebook saya kena god4m. Ustaz Abu Syafiq Al-Asy’ary atas nama Ustaz Abu Syafiq Al-Asy’ary.

“Harap maklum. Saya Ahli Sunnah wal Jamaah, tidak kafi1rkan orang Islam. Harap maklum,” kata Abu Syafiq dalam satu teks pesanan kepada Malaysiakini

Namun begitu, apa yang menjadi persoalan netizan, jika betul akaun beliau dig0d4m, pastinya ada bukti notifikasi dari FB seperti email menunjukkan akaun tersebut telah di akess dari device dan tempat yang berbeza.M enurut pakar lagi, bukan mudah untuk akaun personal di g0d4m tanpa pemilik akaun tersebut tidak mengetahui atau mendapat apa-apa peringatan dari pihak FB

Perunding Latihan dan Motivasi sepenuh masa di Amin Idris telah mendedahkan Abu Syafiq telah menghubungi beliau dan anc4m untuk sam4an.

Ini terjadi selepas Amin Idris memuat naik status “5 langkah mudah kalau nak jadi macam Abu Syafiq Al-Asy’ary:”

1) Mak1 orang, 2) Buat F1itnah orang.Makin orang mak1i dia, makin dia suka sebab viewers akan ramai, 3) Fakta? Hujah? Tak perlu. Makin banyak mak1i, makin bagus, 4) Muka kena m4rah, nada suara kena mem3kak, 5) Jangan lupa NO 1,MAK1I ORANG, Jom jadi macam Abu Syafiq” tulis Amin Idris”

Menurut Amin lagi, selepas dikr1tik dengan kelakuannya, Abu Syafiq telah memohon maaf kepada beliau tapi meng4cam untuk meny4man Amin Idris.

Berikut perkongsian beliau di FB

“Tersebutlah kisah seorang manusia bernama Ustaz Abu Syafiq (ketika ini FBnya disable. Kena h4ck katanya) yang hidup diisi dengan mengata orang, memaki hamun orang, menyesatkan orang, memf1itnah orang

Bila dia dikri1tik dan diperli kerana kelakuannya, eh tiba-tiba pm saya minta maaf? Yang kau pergi hi1na orang, mengata orang, tudvh orang macam-macam, ada kau minta maaf?

Tiba-tiba ancam nak sam4n? Dont worry ustaz. I’m a law graduate. Justice must not deemed to be done, Justice must be seen to be done.

P.S: Ger4m je nak tunjuk screenshot mesej-mesej Ustaz Abu Syafiq. Its Ramadan. Sesungguhnya aku berpuasa. Bersabarlah

Dari Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda:

وَالصِّيَامُ جُنَّةٌ وَإِذَا كَانَ يَوْمُ صَوْمِ أَحَدِكُمْ فَلاَ يَرْفُثْ وَلاَ يَصْخَبْ فَإِنْ سَابَّهُ أَحَدٌ أَوْ قَاتَلَهُ فَلْيَقُلْ إِنِّي امْرُؤٌ صَائِمٌ.

“Puasa itu adalah perisai, jika suatu hari salah seorang di antara kalian dalam keadaan berpuasa, maka hendaknya dia tidak berkata kotor dan mengata. Jika seseorang menceela dan menc4cinya, hendaknya dia mengatakan, ‘Sesungguhnya aku sedang berpuasa.’”

Rujukan

1. Shahih al-Bukhari (II/228) Kitaabus Shaum bab Hal Yaquulu innii Shaa-im.

2. Shahih Muslim (II/807) Kitaabus Shiyaam bab Fadhlu ash-Shiyaam.

Status Amin Idris ini mendapat 3.5k reaksi, 242 komen dan 276 perkongsian dari warganet. Sebelum ini Amin Idirs juga memberi kata-kata semangat kepada EBit Lew ketika dia sedang diuji

EBIT LEW DAN MUHASABAH UNTUK SAYA

“Maaflah… saya kena akui memang ada penyak1it di kalangan ustaz yang dengk1i ustaz lain masuk tv, yang d3ngki ustaz lain dapat sepentas dengan selebriti famous, ustaz lain banyak job, ustaz lain selalu jadi pengacara TV, ustaz tu ramai followers, ustaz lain bla bla”

“Saya sendiri pernah jadi m4ngsa h4ad dengk1i seorang ustaz yang depan saya panggil sahabat, salam dan pelvk bagai. Tetapi di belakang, t1ikam sehendak hendaknya

Penyak1it dengk1i tak kira siapa. Yang berjubah, yang berserban, yang berjanggut, yang petah berbicara. Allah uji hambaNya dengan pelbagai cara. Barangkali ujian seorang agamawan ialah tidak senang melihat agamawan lain ramai pengikut, lebih famous dsb. Saya juga tidak terlepas dari penyaki1t h4sad dengk1i”

“Buat sahabat saya Ebit Lew, stay strong. Barangkali apa yang terjadi bertujuan sebagai signal dari Allah untuk duduk, bermuhasabah, ‘selftalk’, bersidang sesama team untuk perbaiki mana yang lemah. Banyak yang tak benar orang tuduh Ebit Lew. Tak mustahil ada yang benar. Mengenali beliau, saya yakin Ebit takkan melenting. Sebaliknya beliau akan ‘menjawab’ dengan tindakan & terus menbuat kebaikan walau dic3rca dan dih1ina.”

“Ramadan medan kita reset diri. Perbaiki diri. Ya Allah jauhilah diriku dari penyakit HAS4D DENGKI – aku seorang pend0sa” tulis Amin idris

Berikut reaksi dari netizan selepas ABu Syafiq mahu sam4an

Abu Syafiq sebelum ini pernah mendakwa dia tidak pernah lagi kalah sam4an di mahkhamah

Saya Tidak Pernah TERSANDAR Tidak Pernah Mengeluh!

“Inilah saya. Perjuangan ASWJ jelas. Hujjah pedas. Dihi1na dic3rca tak pernah saya balas. Cakaplah apa sekalipun. Ia ibarat angin yang berlalu seketika akhirnya meninggalkan kita jua.

Saya pernah masuk Mahkamah, dis4man banyak kali dan saya tak k4lah, dihalang mengajar oleh pro Wahhabi and Syiah tapi saya cari tempat Ahli Sunnah.

Keluarga saya jangan cakaplah. Memang ada kesan. Saya tak kisah. Sebab bila saya duduk bersama dengan keluarga saya mesra dan bergelak manja. Kami semua ok sahaja. Kenal saya.

Tegas dengan hujjah. Tak pernah kalah tak pernah tersungkur tak pernah tersandar tak pernah mengalah. Itu saya selalu semat dalam diri.

Halang sini saya kesana. Godam FB saya saya bukak IG. Maki saya saya senyum. Kerana saya tahu insan terbaik akan diuji selamanya.

Saya teruskan…ya..saya teruskan..ya pasti saya teruskan…. Saya tidak akan tersandar dan tidak pernah mengeluh…kata ni kusemat dalam2.. Kita Mesti Menang!”

“Perjuangan ini kan ku teruskan. Aku tidak kecewa sedikitpun untuk terus kehadapan. Langkahku makin maju kehadapan… Ku tutup telingaku agar tidak mendengar cercaan insan-insan pendengk1i dan melaga-lagakan daku. Jihad Ahli Sunnah Wal Jamaah Hakiki kan ku teruskan tidakkan pudar sedikitpun!” tulis Abu Syafiq lagi

BIODATA AMIN IDRIS

AMIN IDRIS (MSP) adalah kelahiran Sarawak dan dibesarkan di Kelantan. Perunding Latihan dan Motivasi sepenuh masa di Amin Idris Training Consultant. Penulis buku. Pengacara televisyen. Penolong Setiausaha Pertubuhan Perunding Latihan & Motivasi Muslim Malaysia (TAMRIN). Beliau juga merupakan lulusan pengajian Undang-undang (LL.B Hons) di Universiti Islam Antarabangsa kemudian melanjutkan pelajaran peringkat Sarjana (Master) dalam jurusan Guidance and Counseling di universiti yang sama

“Saya tidak akan buat permohonan maaf, sebab saya tak buat s4lah..” – Ustaz Abu Syafiq

Kerja khidmat masyarakat yang dilakukan oleh ustaz Ebit Lew telah mendapat t3ntangan beberapa pihak.

Antara nama yang sering dikaitkan dalam isu ini adalah Ustaz Abu Syafiq, yang didakwa memuat naik status di Facebook mempertikaikan cara ust Ebit Lew berkongsi mengenai sumbangan yang disalurkan.

L4rang sebab buka ai1b

Bagaimana pun, Ustaz Abu Syafiq dalam satu temu bual telefon yang dibuat oleh bekas wartawan TV3, Ryzal Ibrahim, telah menjelaskan segala isu yang berbangkit kini.

Menurut Ustaz Abu Syafiq, kenyataan awalnya berkenaan menjaga ai1b orang miskin sebenarnya tidak ditujukan khusus kepada Ustaz Ebit Lew.

“Saya l4rang kalau sehingga mengai1bkan orang tu…”

Saya tidak kenal dia pun

Namun, disebabkan kenyataan itu berpadanan dengan aktiviti kerja amal yang dilakukan oleh Ustaz Ebit, membuatkan ramai mula menyangka bahawa status tersebut di buat untuk pendakwah tersebut.

“Kenyataan saya tiada kaitan pun dengan Ebit Lew sebelum ini…saya tidak kenal dan tak pernah bercakap dengan dia…”

Akan tetapi selepas isu itu mula tular, pendakwah tersebut terus membincangkan mengenai soal cara perkongsian ustaz Ebit mengenai golongan yang menerima sumbangan dirasakan tidak menjaga a1ib.

“Saya tak s4lah…” – Ust Abu syafiq

Justeru, apabila ditanya mengenai permohonan maaf, Ustaz Abu Syafiq menyatakan ia bukanlah keperluan untuk kerana dia tidak melakukan apa-apa kes4lahan.

“Saya tidak akan buat permohonan maaf, sebab saya tak buat s4lah…”

Kenyataan Amin Idris Isu Fi1tnah Ustaz Abu Syafiq

Dipetik dari FB Amin Idris

ISU KENYATAAN FI1TNAH ABU SYAFIQ | Ramai yang kata kenyataan beliau ‘innocent’ kerana tak sebut nama. Respon saya;

1. Tak sebut nama bukanlah ‘absolute defence’ bagi tertvduh. Boleh rujuk Defamation Act 1957.

2. Terlalu banyak ‘binding precedent’ atau keputusan mahkam4h terdahulu yang mendapati tertuduh bersalah walaupun tak sebut nama.

3. Saya tidak mahu ulas lanjut dan terperinci atas nasihat peguam.

4. Seperti saya sebut sebelum ini, saya adalah graduan undang-undang. I know the law. Saya bertindak atas pengetahuan, bukan tanpa haluan.

5. Abu Syafiq mempunyai kurang lebih 24 jam untuk bertindak di atas Letter of Demand yang dihantar oleh peguam semalam.

6. Terima kasih kepada semua yang menyokong. Saya tidak keseorangam. Ini perju4ngan kita bersama menghadapi manusia yang selama ini tak rasa bersalah langsung memak1i, mengkaf1ir dan mewahab1ikan semua orang.

Terima kasih rakyat Malaysia.

Diharapkan, perkara ini dapat diselesaikan dengan cara yang baik tanpa perlu ada permvsuhan, kerana di bulan yang mulia ini tiada s4lahnya untuk saling bermaafan.

olahan : Samson

Sumber : http://trendingsangat.pw via mediaviral

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Be the first to comment

Leave a Reply