Connect with us

Hiburan

Benda Yang Dirisaukan Terjadi Jua. Sekolah di Kulim Ditutup, Guru Dan Murid Positif C0V1D-19

Published

on

Terkini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sudah mengarahkan penutupan sebuah sekolah di Kulim, Kedah yang dikaitkan dengan KIuster Tawar.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, pihaknya juga sudah menjalankan aktiviti nyah cemar dan sanitasi di sekolah berkenaan bagi membendung penularan C0VlD-19 di kawasan berkenaan.

” Kita sudah menutup sekolah berkenaan dan menjalankan saringan C0VlD-19 ke atas semua pelajar di sekolah terbabit.

” Kami sudah mengambil segala pendekatan untuk membendung w4bak ini.

” Saya harap seminggu atau dua minggu kita berjaya membendung penularan di kawasan berkenaan,” katanya dalam sidang media C0VlD-19, di Putrajaya, hari ini.

Terdahulu, menurut infografik yang dikeluarkan KKM semalam terdapat empat k3s baharu di Kulim, Kedah yang membabitkan seorang guru dan tiga murid (K3s 9,204 hingga 9,207) dan seorang remaja perempuan berusia 13 tahun (K3s 9,163) dijangk1ti C0VlD-19.

Kes 9,163 adalah ahli keluarga kepada kes indeks (Kes 9,113).

Kes berkenaan adalah daripada KIuster Tawar yang kini sudah memasuki generasi ketiga.

KIuster Tawar tidak tergolong dalam kategori ‘super spreader’

KKM turut mengesahkan KIuster Tawar tidak tergolong dalam kategori ‘perebak utama’ (super spreader).

Dr Noor Hisham berkata, setakat ini hanya KIuster Ulu Tiram di Johor dan KIuster Sivagangga yang dikenalpasti dalam golongan berkenaan.

” Kita lihat (KIuster) Tawar ada mutasi (menjadi perebak utama) atau tidak.

” Setakat ini yang kita kenal pasti cuma (KIuster) Ulu Tiram, di mana membabitkan bukan warganegara dari Filipina dan PUI (individu di bawah pengawasan) Sivagangga,” pada sidang media di Putrajaya, hari ini.

” KKM juga melaksanakan 6,035 ujian dalam kelompok kawasan tersebut (KIuster Tawar) dan kenal pasti 46 kes positif yang diasingkan di hospital, sementara k3s negatif tetapi terdedah (kepada kontak) juga dikur4ntin di hospital.

” Kemungkinan jangk1tan secara pantas bukan sahaja kerana wujudnya mutasi tetapi sikap sambil lewa dan kecuaian rakyat mematuhi prosedur operasi standard yang diwajibkan,” katanya lagi.

Pada 11 Ogos lalu, KIuster Tawar mula dikesan apabila k3s pertama (kes indeks ke-9,113) merupakan seorang lelaki warga tempatan dikesan positif setelah mengalami sak1t dada serta gejala dem4m.

Dia yang juga seorang peniaga mempunyai sejarah menghadiri upacara kem4tian ahli keluarga yang berlangsung dari 31 Julai hingga 1 Ogos lalu yang dihadiri oleh kira-kira 30 orang.

Sehingga jam 12 tengah hari ini, seramai 47 individu dalam kIuster ini dilaporkan positif COVlD-19 iaitu 40 k3s dikesan di Kedah manakala tujuh kes lagi di Pulau Pinang.

Kredit: limauiaspw

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trending