Endemik, Epidemik dan Pandemik… Jom kita fahami dengan betul!

SUSULAN penularan virus Koronavirus (COVID-19) yang semakin membimbangkan, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengkategorikan situasi itu sebagai pandemik.

Apa itu pandemik?

Untuk memahami apakah maksud di sebalik terma itu, berikut penjelasan makna di sebalik tiga terma yang menggambarkan situasi penularan w4bak iaitu pandemik, endemik dan epidemik.

Menteri Kesihatan, YB Khairy Jamaludin baru-baru ni ada sebut bahawa COVID-19 ni akan jadi endemik. Selalu kita dengar pandemik, apa pula endemik tu?
Fasa endemik di Malaysia dijangka bermula pada akhir Oktober ini, dengan kadar imuniti kelompok diharap mencapai 80 peratus, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin.

Pandemik

Kejadian penyakit dnegan bilangan kes melebihi kadar biasa yang berlaku di banyak negara dan wilayah di seluruh dunia dan melibatkan populasi yang besar.
Kebiasaanya disebabkan jangkiatan penyakit baru (novel).
Contoh : Antara pandemil yang pernah berlaik dalam wabak Antonine, wabak Jusne serta ” The Black Death” yang dipercayai membvnvh puluhan juta orang sekitar abad ke -14. Pandemik plague (kurun ke -14), Pandemik influenza – spanish flu (1918-1919), Influenza HINT (2009)

Epidemik

Kejadiaan penyakit dengan bilangan kes di sesuatu tempat melebihi bilangan kes kadar biasa.
Merujuk kepada Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). epidemik membawa maksud penyakit berjangkit yang mudah merebak dalam kalangan penduduk sesuatu kawasan pada waktu yang sama. Lazimnya, kluster dan w4b4k juga dikaitkan dengan epidemik tetapi epidemik berlaki pada skala lebih besar, merebak lebih cepat dan melibatkan lebih banyak kawasan berbanding w4b4k.
Contoh : w4b4k Kolera, measles, dan p0lio di Sabah (2019)

Endemik

Kejadian penyakit yang sentiasa wujud dalam masyarakat atau sesuatu tempat. Penyakit ini dijangka sentiasa ada kes dan pada kadar yang stabil serta rendah.
Langkah-langkah berjaya sentiasa diambil bagi memastikan kes terkawal dan tidak meningkat.
Contoh : Denggi adalah penyakit kategori endemik di Malaysia. Endemik lain yang tercatat dalam sejarah termasuk penyakit demam kuning dan malaria di Congo; w4b4k bubonik di Madagascar; dan w4b4k dem4m kuning, mal4ria dan dem4m denggi di Peru.

 

Sekarang kita sedang membuat usaha dan persediaan mengubah pandemik kepada endemik. Antara caranya adalah dengan program vaksinasi, dan pembukaan aktiviti secara beransur-ansur.

Semoga semuanya berjalan dengan lancar dan kita dapat mencapai kejayaan. Bersama-sama kita menjaya program in.

Sumber : Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan, Kesihatan dan Perubatan
             : Astro Awani

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LP

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Lepat Pisang

Be the first to comment

Leave a Reply