“Feeling muda lagi, tapi saya rasa memang kena buat” tapi Demi kesihatan, Che Ta mahu jalani ujian mamm0gram.

Rozita Abu Bakar (atau lebih dikenali sebagai Rozita Che Wan dan Che Ta; lahir 9 Mac 1973) ialah seorang pelawak, pelakon, pengacara dan penerbit yang terkenal di Malaysia. Beliau cukup terkenal dengan siri komedi Kiah Pekasam yang berjaya meletakkannya sebagai salah seorang pelakon komedi wanita yang cukup digemari

Ikut pada kiraan usia, Che Ta kini telah berumur 48 tahun. Dah nak masuk usia 50 tahun dalam tempoh dua tahun sahaja lagi,, Che Ta dia resah dengan tahap kesihatannya.

Beliau sedar pentingnya melakukan pemeriksaan kesihatan lebih-lebih lagi apabila terdapat ahli keluarga yang menghidap kanser p4yud4ra.

“Luaran nampak macam ok tapi dalam sudah merebak. Ada juga beberapa ahli keluarga yang hid4p k4nser p4yud4ra. Paling penting kena buat medical check up.

“Tapi itulah saya sebenarnya takut. Setiap enam bulan ikut hantar mak buat pemeriksaan kesihatan. Kita yang hantar dia tapi kita tak buat pun.

“Feeling muda lagi. Bila dah dengar nasihat daripada pihak Makna, saya rasa memang dah kena buat pemeriksaan ‘mammogram’. Umur pun dah dekat 50-an,” 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rozita Che Wan (@rozitachewan1)

Che Ta 2

Rozita ditemui ketika sidang media secara virtual pelancaran warna baru Himaya Premium Hijab Medical Face Mask sempena sambutan Hari K4nser P4yud4ra baru-baru ini.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Himaya (@himayamy)

Untuk makluman, ‘mammogram’ adalah salah satu ujian yang dijalankan bagi mengesan perubahan pada tisu p4yud4ra dengan menggunakan mesin x-ray yang direka khas.

Sementara itu, bercakap tentang prosedur operasi standard (SOP) dengan memakai pelitup muka, Rozita berkata, dia sudah mendisiplinkan diri menjadikan face mask sebagai satu aksesori sebelum keluar rumah.

Tambahnya, biarpun terpaksa memakai pelitup muka, dia tetap menitik beratkan soal penampilan.

Menjadikan ia satu kewajipan, pelakon berusia 48 tahun ini menegaskan orang ramai perlu mendidik diri untuk berdisplin memakai ‘face mask’.

Che Ta tetap mahu memakai gincu biarpun keluar dengan pakai pelitup muka.Rozita tetap bergaya walaupun dengan face mask.

“Saya pakai gincu bukan untuk diperagakan kepada orang, tapi untuk kepuasan diri. Walaupun pakai lipstick tapi setiap kali keluar rumah wajib pakai pelitup muka.

“Ia adalah satu kemestian dan dianggap sebagai aksesori. Kita perlu mendidik diri untuk berdisiplin biarpun memakai make up namun pelitup muka perkara wajib.

“Bukan saja untuk melindungi diri, tetapi supaya jika tidak sihat, kita tidak menj4ngkiti orang lain,” kata Che Ta.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LP

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Lepat Pisang

Sumber: Media Malaysia

Be the first to comment

Leave a Reply