Connect with us

Hiburan

27 hari siapkan mvral 7 PM Malaysia… Kini Terengganu Miliki Pelbagai Tarikan Pelancong

Published

on

Mural potret wajah tujuh perd4na ment3ri Mal4ysia yang terpapar di bangunan Dewan Tunku Abdul Rahman menjadi tarikan di pusat bandaraya Kuala Terengganu, Terengganu.

Ia adalah sebahagian daripada projek Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) yang menel4n kos RM30,000 untuk mengind4hkan dan menceriakan bangunan tertua di bandar raya itu agar lebih ‘segar’ dan menjadi daya tarikan pelancong ke bandar raya warisan pesisir air itu.

Mural berukuran 250 kaki persegi itu adalah hasil karya empat pelukis daripada Red Rebel Art Squad yang dianggotai empat anak j4ti Terengganu iaitu Raja Badruddin Hakim Shah Raja Kamarul Bahrin, 34; Wan Ansri Nizam Wan Ismail, 37; Zulkarnain Abd Latif, 40 dan Mohd Fahmi Abdullah Sani, 30.

 

Raja Badruddin Hakim Shah atau lebih mesra dikenali sebagai Ku Bad berkata mereka mengambil masa 27 hari yang bermula 9 Jan sehingga 4 Feb lepas untuk menyiapkan mur4l istimewa tersebut.

Para pelukis mural melakukan sentuhan akhir bagi menyiapkan mural p0tret yang berukuran 250 kaki persegi.

“Proj3k ini saya andaikan adalah seperti di Gunung Rushmore kerana tujuannya sama iaitu melakar wajah pemimpin nombor satu negara cuma medium dan kaedah sahaja yang berbeza.

“Di Gunung Rushmore, arc4 wajah empat presid3n Amer1ka Syarik4t itu dihasilkan dengan kaedah ukir dan pahat sementara kami hanya melukis mural menggunakan cat yang berkualiti untuk mengabadikan wajah tujuh perdana menteri Malaysia ini,” katanya kepada Bernama.

Mural wajah tujuh perdana menteri itu dipercayai adalah yang pert4ma di Malaysia. Ia adalah projek ketiga Red Rebel yang tular dan mendapat perhatian netizen selain lukisan Jalur Gemilang dan bendera Terengganu gergasi di atas bumbung Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah (SSINS) bersempena sambutan Hari Kebangsaan pada tahun lepas.

Pada 2017, mereka diberi tanggungj4wab untuk melukis mural yang memaparkan warna warni kehidupan rakyat Terengganu yang berlatarbelakangkan budaya dan warisan bersempena Tahun Melawat Terengganu di bangunan kedai l4ma dekat Jalan Banggol di sini.

Ku Bad yang merupakan anak ketiga T1mbalan M3nteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad Baharuddin Shah berkata mereka berempat melvkis mural itu pada waktu petang (selepas habis waktu kerja) sehingga ke lewat malam.

Mural ini menelan belanja RM30,000 untuk disiapkan. – Foto Instagram @kubad_

“Cab4ran utama adalah cuaca, kami terpaksa berhenti sekiranya hujan dan cab4ran seterusnya adalah ketingg1an kerana tidak semua mempunyai keberanian untuk melukis di tempat tinggi.

“Namun, melihat hasilnya kini, Red Rebel sangat berb4ngga kerana pelukis mural tempatan juga diberi peluang dan mampu bersaing serta menyumbang idea dalam pembangunan seni di Malaysia dan Terengganu khususnya,” katanya yang mengakui bakat seni itu banyak diwar1si daripada bapanya.

Kenangan terindah buat Ku Bad adalah ketika ‘memakaikan’ tengk0lok di atas kepala perdana menteri pertama iaitu Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj.

“Daripada tujuh potret ini, hanya Tunku sahaja satu-satunya yang memakai busana tradisional Melayu. Sukar saya gambarkan perasaan ketika memperincikan lukisan tengk0lok itu… ia bercampur baur antara bangga, terharu dan gembira dapat menyumbangkan tenaga untuk mural istimewa ini.

“Apatah lagi Tunku Abdul Rahman lah individu yang mengisytiharkan kemerdekaan negara pada tarikh keramat 31 Ogos 1957 yang secara tidak langsung memberi satu mesej untuk saya agar melakukan sesuatu supaya generasi akan datang terus berpegang teguh dengan j4ti diri sendiri iaitu Islam, Melayu dan berkhalifah (Raja),” katanya yang sedia melukis lebih banyak mural di mana-mana lokasi sekiranya mendapat permintaan.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Sumber: mStar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trending