Walaupun Ada Yang Sudah Ada Isteri, 5 Artis Popular Ini Pilih Wanita Lain Untuk Mengandung Anak Mereka. Ini Alasan Mereka

Artis yang mempunyai anak dari ibu tumpang bukanlah perkara aneh. Sebenarnya, ada banyak artis terkenal yang menggunakan kaedah “penyewaan” ini.

Ada pelbagai alasan kenapa mereka menggunakan khidmat ibu tumpang. Salah satu sebabnya adalah kerana artis tersebut tidak mahu berkahwin, namun mahu menjadi ibu bapa. Malah, ada juga artis yang terpaksa menggunakan kaedah ibu pengganti ini kerana kesulitan yang dihadapi oleh isteri masing-masing.

Ibu tumpang ialah wanita yang diupah untuk mengandung dengan memasukkan embrio hasil pencantuman sperma dan ovum.

Selepas wanita tersebut bersalin, dia perlu menyerahkan anak tersebut pada pasangan yang sebenar. Dalam Islam, perbuatan ini diharamkan, namun di sebahagian negara Barat, ia dilakukan untuk membantu mana-mana pasangan yang bermasalah. Jom tengok siapa deretan artis yang mempunyai anak dari ibu tumpang!

1. Shah Rukh Khan

Anak bongsu Shah Rukh Khan, Abram, lahir daripada ibu tumpang pada bulan Mei 2013. Gauri, isteri SRK telah melahirkan 2 anak mereka sebelum ini. Namun, beliau gagal untuk hamil anak ke-3 walaupun selepas 2 tahun mencuba. Jadi, mereka kemudiannya bercadang untuk mengambil anak angkat.

Entah kenapa, tiba-tiba, keputusan tersebut berubah. Mereka akhirnya memutuskan untuk guna khidmat ibu tumpang. Kehadiran Abram disambut dengan penuh sukacita oleh Gauri dan SRk. Abram mengisi kekosongan hati kedua-dua ibu bapa ini. Anak pertama dan kedua SRK, Aryan dan Suhana masing-masing sudah semakin besar dan duduk berjauhan dengan ibu bapa mereka. Malah, ada juga gossip yang mengatakan Gauri sengaja ingin ada anak ke-3 supaya Shah Rukh Khan berhenti curang dan meluangkan lebih masa di rumah! Ops!

2. Aamir Khan

Secara terang-terangan, Aamir Khan dan isterinya, Kiran Rao mengaku mereka mempunyai seorang anak hasil dari ibu tumpang. Anak itu bernama Azad dan dilahirkan pada bulan Disember 2011. Mereka terpaksa memilih kaedah ini kerana Kiran pernah keguguran dan mengalami komplikasi rahim. Ini membuatkan beliau sukar untuk mengandung dan bersalin lagi.

Aamir Khan mempunyai 2 orang anak dari pernikahannya sebelum ini. Namun, Azad merupakan anak emas sekarang sebab beliau dilahirkan hasil kesusahan dan penantian kedua ibu bapanya. Bahkan, pelakon 3 Idiots ini juga mendorong pasangan lain yang susah untuk mendapat anak agar mengikut jejaknya ini.

3. Salman Khan

Artis berusia 52 tahun ini sudah lama ingin menimang cahaya mata sendiri. Namun, beliau memegang erat prinsip untuk tidak mahu berkahwin. Walaupun sering bertukar pasangan, namun Salman masih enggan berkahwin. Lalu, didorong oleh permintaan kedua ibu bapanya yang mahukan cucu dari Salman, beliau akhirnya memutuskan untuk memiliki anak dari program surogasi. Salman telah meminjam rahim seorang ibu ganti untuk mengandung dan melahirkan anaknya.

4. Michael Jackson

Menurut Kumparan, mendiang Michael Jackson ini juga mempunyai anak dari ibu tumpangan. Walaupun pernah 2 kali berkahwin dan bercerai, itu tidak mematahkan semangat Michael untuk menjadi seorang bapa. Lalu, apabila bekas isteri keduanya, Debbie, mengalami komplikasi tidak boleh mengandung lagi, MJ terus menggunakan khidmat ibu tumpangan.

Anak ketiga MJ, Prince Michael Jackson II lahir pada tahun 2002 melalui ibu pengganti yang bernama Helena dan penderma sel telur yang tidak disebut namanya.

5. Christiano Ronaldo

Pemain bola kelas antarabangsa ini juga menempuh jalan surogasi untuk mempunyai anak sendiri. Christiano Ronaldo mempunyai anak kembar yang bernama Eva Maria dan Mateo. Anak ini lahir pada 8 Julai 2017 melalui kaedah ibu tumpangan.

Malah, laporan media juga menyebut, anak pertama Christiano turut lahir dari rahim ibu tumpangan! Namun, Ronaldo merahsiakan identiti wanita yang mengandung anaknya itu dan menutup asal usul sebenar anaknya. Walaupun anak-anaknya membesar tanpa ibu, tapi Ronaldo menganggap ia bukanlah masalah besar. Sebaliknya, kini Ronaldo telah berkahwin dengan kekasihnya, Georgina Rodriguez. Dengan perkahwinan itu, mereka dikurnia kan seorang lagi anak. Maka, cukuplah 4 anak Ronaldo dengan seorang ibu baru!

Walaupun kaedah ini diharamkan dalam Islam, namun usaha ibu -ibu tumpangan tersebut yang ingin merealisasikan impian pasangan yang bermasalah wajar kita iktiraf. Sungguh suci lagi murni usaha wanita-wanita ini! Semoga semua wanita hamil di luar sana sentiasa dilindungi oleh-Nya. Amin.

Artikel ini diterbitkan semula dari theAsianparent Indonesia

sumber :

https://www.my.theasianparent.com/ibu-tumpang-artis/amp

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Be the first to comment

Leave a Reply