“Saya Suruh Anak-Anak Jadi Doktor, Last-Last ‘Sangkut’ Dan Jadi Macamni..,”- Afdlin Shauki Dedah Perkara Sebenar Yang Berlaku

Pelakon senior, Datuk Afdlin Shauki akui bahawa dia tidak boleh menghalang minat anaknya untuk turut sama ceburi bidang lakonan.

Kongsi pelakon filem Papadom ini lagi, sekiranya anak-anak terlibat dalam dunia hiburan, dia sebagai bapa cuba memberi semangat dan sokongan buat mereka.

“Sebenarnya saya suruh anak-anak saya jadi doktor, usahawan, jurutera. Tetapi akhirnya mereka ‘sangkut’ ke arah hiburan pula.

“Seorang masuk bidang muzik, seorang lagi masuk lakonan dan yang bongsu pula nampaknya seperti ke arah hiburan juga sebab dia minat K-Pop,” kata Afdlin kepada MH.

Malah, Afdlin juga mengakui sudah sedia lalui liku-liku kehidupan bergelar seorang artis kerana baginya ia merupakan suatu perkara mencabar.

“Saya tahu susah senang bergelar seorang artis. Kadang-kadang berada di atas, begitu juga sebaliknya.

“Lagi-lagi bila dah berkeluarga, tekanannya agak kuat dan mencabar. 

“Mereka (anak-anak) tidak tahu apa yang saya sudah lalui, bagi mereka industri seni ini hanya menyeronokkan sahaja. 

“Saya sudah beritahu hal sebenar tetapi anak-anak tetap ingin mengikut jejak ayahnya juga. 

“Jadi, ini adalah masanya untuk saya perbaiki industri supaya apabila anak-anak jejak kaki, mereka akan berasa selesa,” kata Afdlin.

Terdahulu, bintang teater Pawana Isabella ini ditemui ketika majlis pelancaran Disney Wizards Of Warna Walk yang diadakan di Bangunan Ex8, Subang Jaya, pada Rabu.

Bagaimanapun, Afdlin menarik nafas lega kerana kehidupan bergelar artis kini semakin terjaga.

“Saya berasa lega apabila dengar Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS) akan melakukan caruman Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (EPF) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (SOCSO) kepada para pelakon.

“Perkara sebegini bagus untuk anak-anak kerana kebajikan mereka terjaga. Saya ingat kata arw4h ibu saya, jika ingin berada dalam bidang seni, mesti jadi yang terbaik.

“Itu juga yang saya pesan kepada anak-anak saya,” jelas Afdlin.

Dalam perkembangan lain, Afdlin dan anak perempuannya, Mia Sara,19, bergandingan bersama buat pertama kalinya dalam Disney Wizards Of Warna Walk.

Selain Afdlin dan Mya, sitkom fantasi ini turut dibintangi oleh Emma Sofea, Idan Aeden, Carmen Soo, Zain Hamid dan ramai lagi.

Disney Wizards Of Warna Walk akan mula ditayang pada hari Jumaat, 30 Ogos 2019 jam 1 tengah hari menerusi saluran Disney Channel (Astro CH 615).

Sumber : Media Hiburan

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Be the first to comment

Leave a Reply