“Boss gil4 nak kejar untung” – Rupanya Banyak Syarikat Swasta ‘Buat Bod*h’, Padahal Kerajaan Dah Isytihar #PerintahKawalanPergerakan

Pada Isnin baru-baru ini, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan bahawa kerajaan akan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan bermula hari ini – 18 Mac 2020 hingga 31 Mac 2020.

Meskipun telah diterangkan satu per satu kategori syarikat yang perlu ditutup sepanjang tempoh ini rupa-rupanya masih banyak majikan yang ingkar dan tidak mempedulikan perintah ini.

Banyak majikan ingkar perintah!

Melalui satu posting di Twitter, ramai individu yang mendedahkan tentang majikan mereka yang tetap mem4ksa untuk bekerja seperti biasa.

Lebih teruk, ada juga majikan syarikat yang besar dan dikenali berani ingkar arahan tersebut. Masing-masing berkongsi tentang apa yang mereka lalui dan apa yang dikatakan oleh majikan selepas perintah tersebut dikeluarkan oleh kerajaan.

Berikut adalah antara perkongsian tersebut:

1. Taknak tutup kedai sebab JPJ beroperasi seperti biasa

 

2. Bos dem4m, bersin, batuk tapi tak pergi klinik!

 

3. Kena p4ksa sign agreement, cuti tak bergaji atau tolak AL selama 2 minggu

 

4. Lepas raya baru boleh ‘l0ckdown’

 

5. Poslaju buka, so kena jual tudung macam biasa

 

6. Kalau cuti dikira unpaid leave, tapi tetap dip4ksa datang

 

7. Tak bagi cuti, kena overtime pulak 12 jam!

 

8. Kedai biskut terkenal, bos HR nak untung!

Ada beberapa lagi majikan paksa staf bekerja, kalau nak baca lebih lanjut boleh di sini.

Setiausaha Agung Persatuan Kebangsaan Hak Asasi Manusia (Hakam) Lim Wei Jiet berkata, majikan yang mem4ksa pekerja untuk hadir ke pejabat jika tiada keperluan akan dianggap mel4nggar Perintah Kawalan Pergerakan oleh kerajaan.

Tiada majikan yang bukan dalam kategori perkhidmatan penting boleh mem4ksa pekerja mereka untuk bekerja dalam keadaan yang bertentangan dengan apa yang digariskan dalam perintah.”

Bukan itu sahaja, menurut peguam Yusfarizal Yussoff dalam satu temu bual bersama Awani, majikan tidak berhak untuk potong cuti tahunan atau cuti s4kit pekerja sepanjang tempoh Perintah Kawalan Bergerak selama 2 minggu ini.

Cuti s4kit hanya boleh ditolak sekiranya pekerja itu dij4ngkiti virvs C0vid-19.

Ini adalah perintah kerajaan. Dalam keadaan ini, tidak boleh tolak cuti s4kit atau cuti tahunan. Yang boleh diberikan adalah cuti bergaji atau bekerja dari rumah. Gaji tidak boleh dipotong kerana tidak ada apa-apa perintah untuk potongan gaji sebagaimana yang diperuntukkan dalam Akta Kerja khususnya Seksyen 24.”

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisangg

Sumber: lobakmerah

Be the first to comment

Leave a Reply