Connect with us

Hiburan

[TERKINI] Malaysia Kedua Paling TERUK Di Asia Tenggara Lepas Angka C0vid-19 Meningkat Ke 117 K3s, 2 KRITlKAL

Published

on

Korang semua mesti aware tentang kes Covid-19 gelombang kedua nampaknya lebih teruk dari yang pertama.

Semalam, Kementerian Kesihatan (KKM) telah mengesahkan sebanyak 19 kes baru positif C0vid-19 membuatkan angkat keseluruhan meningkat ke 117 k3s setakat ini.

Ketua Pengarah KKM, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah mengatakan, pes4kit yang dikenali sebagai k3s 101 merupakan seorang ahli perniagaan yang mempunyai sejarah perjalanan ke Iran (negara ke-4 paling teruk di dunia dengan angka kes setakat ini sebanyak 6,566).

NST melaporkan, pesakit 101 telah melawat Iran dari Feb 20 ke 27 bersama rakan perniagaannya dan menunjukkan simptom peny4kit ini pada 5 Mac dan disahkan positif pada 8 Mac. Dia kini sedang dirawat di Hospital Tuanku Jaafar, Negeri Sembilan.

Dengan tambahan 18 k3s, ini menjadikan jumlah terkini positif Covid-19 meningkat ke 117 k3s. Dari jumlah ini, 19 dikenalpasti sebagai pes4kit dalam siasatan, 96 dari kontak rapat dan dua dari misl kemanusiaan.”

Tambah Dr Noor Hisham, antara kes dari gelombang kedua (kes 23-117) ini, hanya enam saja yang mempunyai rekod perjalanan ke luar negara.

Bukan tu je, dua dari 117 pesakit ini juga kini sedang ditempatkan di dalam ICU sejak kelmarin. Satu di Hospital Sungai Buloh dan satu lagi di Hospital Sultanah Aminah di Johor. Mereka dibantu dengan mesin bantuan pernafasan.

Kalau korang nak dapatkan maklumat terbaru mengenai C0vid-19, make sure tengok di laman web rasmi KKM dan bukan dari media sosial bagi memastikan korang tak terima berita p4lsu.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LepatPisang

Sumber: Lobakmerah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trending